Pasojat e koronavirusit mund të zgjasin gjithë jetën te pacientët e infektuar

Pasojat e koronavirusit mund të zgjasin gjithë jetën te pacientët e infektuar

Pjesa dërrmuese e dhjetëra mijëra pacientëve në Mbretërinë e Bashkuar që kanë dalë pozitiv me Covid-19 do të numërojnë yjet e tyre me fat që ata kanë pasur vetëm një takim të butë me virusin vdekjeprurës.

Ka dëshmi në rritje nga Kina, vendi ku thuhet të ketë origjinën koronavirusi dhe Italia vendi i parë evropian që raportoi raste, se pacientët e diagnostikuar me COVID-19 mbeten me probleme afatgjata shëndetësore.

“Ajo që ne kemi parë në spitale është maja e ajsbergut”, tha Profesor Roberto Pedretti, drejtues i kardiologjisë në Institutin Shkencor Klinik në Pavia të Italisë.

Patients diagnosed with even a mild case of Covid-19 may be left struggling with long-term health problems long after the virus has left their bodies

“Fokusi ynë për momentin është trajtimi i pacientëve në fazën akute për t'i ndihmuar ata të shërohen nga COVID-19. Por duhet të marrim parasysh ndikimet e ardhshme shëndetësore të që la virusi.”

Një nga problemet afatgjata që lë virusi është dëmtimi i mushkërive. Për këtë, profesori Pedretti druhet se do t’i “mbushin” sistemet e shëndetësisë në të gjithë botën, me një numër të madh të mbijetuarish nga virusi korona që mbeten me kapacitet të reduktuar mushkërish.

Sipas tij këta pacientë do të kenë nevojë për rehabilitime të zgjatura për t’u kthyer në cilësinë e jetës që kanë pasur më parë./Motilokal.com