Stuhia tropikale Cristobal formohet pranë brigjeve juglindore të Meksikës

Stuhia tropikale Cristobal formohet pranë brigjeve juglindore të Meksikës

Është vetëm fillimi i qershorit, por Stuhia Tropikale Cristobal tashmë është bërë stuhia e tretë me emrin e sezoneve të stuhisë së Atlantikut.

Stuhia u zhvillua në Gjirin e Campeche, duke kërcënuar më tej përmbytje të rrezikshme për jetën, përmbytje ka patur në pjesë të Amerikës Qendrore dhe Meksikës para se të shkonte drejt Bregut të Gjirit të Shteteve të Bashkuara.

Cristobal u formua si rezultat i një sistemi të madh të quajtur Gyre të Amerikës Qendrore dhe mbetjeve të stuhisë tropikale Amanda, e cila fillimisht u formua në Paqësorin Lindor para se të lëvizte në veri-perëndim dhe të kalojë në Amerikën Qendrore.

Stuhia Cristobal do të vazhdojë të rrotullohet ngadalë rreth Gjirit të Campeche, duke kaluar në bregdetin jugor përpara se të endet përsëri në ujërat e hapura të enjten natën dhe të premten.

Vëzhgimet sipërfaqësore kanë matur erëra deri  95 km / orë. Erërat tropikale me forcë stuhie shtrihen jashtë deri në 110 km nga qendra.

Cristobal pritet të prodhojë akumulime totale deri në 250 deri 500 mm (10 deri në 20 inç) shi. Reshjet e shiut do të vazhdojnë të qëndrojnë përtej bregdetit të Paqësorit mbi Chiapas, Guatemala dhe El Salvador.

Përmbytjet dhe rrëshqitjet të rrezikshme për jetën janë të mundshme në të gjitha këto zona përpara se stuhia të shkojë drejt jugut të SHBA-ve.

Shi i madh dhe dallgë të larta pritet përgjatë Bregut të Gjirit në fillim të fundjavës. Zonat nga Teksasi në Florida janë këshilluar të monitorojnë progresin e Cristobal./Motilokal.com