Harta e parë e plotë me ngjyra e Hënës zbulon se kur mund të zbarkojnë astronautët e NASA-s në vitin 2024

Harta e parë e plotë me ngjyra e Hënës zbulon se kur mund të zbarkojnë astronautët e NASA-s në vitin 2024

Harta e parë gjeologjike globale e Hënës është krijuar dhe duket si një vepër arti.

Aktualisht kemi më shumë të dhëna gjeologjike për Hënën tani se kurrë më parë, kështu që shkencëtarët kanë krijuar këtë hartë si për ekspertët ashtu edhe publikun për të parë nga afër.

Projekti ambicioz u përfundua nga Qendra e Shkencave të Astrogeologjisë të Shërbimit Gjeologjik të SHBA-ve (USGS) në Arizona.

Hëna është regjistruar më parë, por ky është versioni i parë gjeologjikisht i standardizuar që mund të dëshmohet për hulumtimet e ardhshme.

Një përmbledhje e hartës tregon se si disa kratera janë gjeologjikisht të ndryshëm

Për të krijuar kryeveprën e tyre, shkencëtarët përdorën gjashtë harta të vjetra dhe i copëtuan së bashku.

Këto harta u bazuan në qindra fotografi por ekipi gjithashtu duhej të përdorte të dhëna të reja.

Llojet e ndryshme të terrenit në Hënë janë planifikuar për studiuesit e ardhshëm

Harta është shumë e detajuar me tiparin më të vogël që është një krater që ndodhet 3 kilometra larg.

Misionet e Hënës në të ardhme mund të përdorin hartën për të zgjedhur vendet e përshtatshme të uljes.


Kjo hartë më pak e detajuar u krijua nga forcat ajrore të SHBA në 1961

Mund edhe të vijë në ndihmë për astronautët amerikanë që NASA synon të dërgojë në Hënë deri në vitin 2024.

Ky mision ka shumë të ngjarë të ulet afër Polit Jugor të Hënës. Shkencëtarët janë të interesuar për akullin e Hënës.

Studiuesit gjithashtu mund të përdorin hartën për të zgjedhur edhe zonën ku dëshirojnë imazhe me rezolucion të lartë, për të përqendruar më pas një anije kozmike në këtë zonë.

Kjo më pas mund të siguronte informata të mjaftueshme të hollësishme për të punuar në vendin optimal të uljes.

Jim Skinne, një gjeolog kërkimesh i USGS-së tha: "Ne të gjithë po flasim dhe përdorim të njëjtën gjuhë përmes kësaj harte.”

"Ky lloj përcakton bazën fillestare për të gjithë që të jenë në gjendje të komunikojnë në mënyrë efektive, që është ajo që hartat janë gjithsesi."

Dekada më parë, njerëzit u përpoqën të harta Hënën me dorë

Gjeologët fillimisht e punuan hartën e Hënës në vitet 1960, por tani ne mund të jemi shumë më të saktë./Motilokal.com