Shpërthen termocentrali në Rusi - 20 mijë ton naftë derdhën në një lumë

Shpërthen termocentrali në Rusi - 20 mijë ton naftë derdhën në një lumë

Presidenti rus, Vladimir Putin urdhëroi dje vendosjen e gjendjes së emergjencës për shkak të një aksidenti në një rezervuar karburanti në një termocentral në “Norilsk”, në veri të Rusisë, i cili bëri që më shumë se 20,000 ton naftë të derdheshin në një lumë.

Aksidenti ka ndodhur më 29 maj, por guvernatori i rajonit të Krasnoyarsk, Aleksandr Uss, tha se ai mësoi për këtë vetëm dy ditë më vonë, pra të dielën, nga "informacione alarmante" nga media sociale.

Në një iframe konferencë të transmetuar në TV, Putini qortoi drejtorin e “Ntek”, kompani që administron fabrikën dhe kontrollohet nga “Norilsk Nickel”, udhëheqësi botëror në prodhimin e nikelit dhe palladiumit.

“Pse agjencitë qeveritare i kanë mësuar këto fakte dy ditë më vonë. Pse ne duhet të mësojnë rreth situatave emergjente nga mediet sociale?”, pyeti ai.

Putin deklaroi se do të vendoste gjendjen e emergjencës federale për të përqendruar sa më shumë burime të ishte e mundur për operacionin e dekontaminimit./Motilokal.com

The scale of the spill has been compared to the Exxon Valdez accident near Alaska in 1989, in which an oil tanker spilled 10.8 million US gallons of crude oil into the ocean

The damage to the Ambarnaya River near Norilsk in the Russian Arctic, pictured, could be so severe it could take over a decade and over a billion pounds to clean up

Satellite images shared from over the area show the true scale of the crisis, with the diesel stretching up the river for miles

An aerial image of the river that has turned red due to the diesel that has spilled into it from a nearby power station's oil tank in Russia. The leak happened on May 29, 2020