Studim: Nxehtësia mund të vrasë më shumë njerëz në SHBA sesa është raportuar më parë

Studim: Nxehtësia mund të vrasë më shumë njerëz në SHBA sesa është raportuar më parë

Nga temperaturat e larta në SHBA për çdo vit regjistrohen mijëra vdekje. Këtë verë, COVID-19 mund ta bëjë më të vështirë të qëndruarit e freskët.

Ndërsa temperaturat vazhdojnë të rriten këtë verë, një studim i ri nga Shëndeti Publik Universitar i Bostonit dhe studiuesve të Universitet Britanik Kolumbia, zbuluan se mijëra vdekje në SHBA regjistrohen për çdo vit nga i nxehti i madh, shumë më tepër se 600 vdekje të llogaritura më parë nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Sipas studimit të botuar në revistën Epidemiology Environment thuhet se nxehtësia kontribuoi në vdekjen e 5.600 njerëzve për çdo vit mesatarisht midis viteve 1997 dhe 2006 në 297 qarqe që përbëjnë tri të pestat e popullsisë amerikane.

Shumica e këtyre vdekjeve ishin vetëm nga moti mesatarisht i nxehtë, sesa nga moti jashtëzakonisht i nxehtë - kategori që studiuesit e përcaktuan jo nga temperatura, por nga ajo që temperaturat janë normale për një rajon të caktuar të ShBA-së.

"Sa e rrezikshme është një ditë e nxehtë mund të varet nga vendi ku jetoni", thotë autori kryesor i studimit, Dr. Kate R. Weinberger, profesor ndihmës i shëndetit profesional dhe mjedisor në UBC SPPH.

"Një ditë 32 °C (90 °F) mund të jetë e rrezikshme në Seattle, por jo në Phoenix", thotë ajo. "Një nga faktorët që krijon këtë fenomen është shkallët e ndryshme të përshtatjes ndaj nxehtësisë. Për shembull, ajri i kondicionuar është shumë më i zakonshëm në qytete si Phoenix që përjetojnë mot të nxehtë shpesh kundrejt qyteteve si Seattle me klimë më të ftohtë", thotë Weinberger, duke përmendur faktorët demografikë që mund të ndikojnë gjithashtu se sa e ndjeshme është një popullatë për ngrohjen - nxehtësia veçanërisht rrezikon të moshuarit, fëmijët, gratë shtatzëna dhe punëtorët në natyrë.

Studiuesit përdorën të dhëna nga Qendra Kombëtare e Statistikave të Shëndetit për vdekjet në qarqet më të populluara (1997-2006 ishte dekada më e fundit me të dhëna të vazhdueshme në dispozicion).

Ky studim tregon që jo qindra por mijëra vdekje janë të lidhura me nxehtësinë. Studiuesit vlerësuan se nxehtësia e moderuar vrau mbi 3,309 njerëz në vit në qarqet e përfshira në studim, dhe nxehtësia ekstreme vrau mbi 2.299 njerëz çdo vit.

"Këto vlerësime nuk varen nga askush që e pranon se një vdekje e caktuar ishte për shkak të nxehtësisë së tepërt, kështu që ata ka të ngjarë të jenë më afër numrit të vërtetë sesa vlerësimet e mëparshme", thotë autori i vjetër i studimit, Dr. Gregory Wellenius, drejtor i programit të BUSPH-së për Klimën dhe Shëndetin.

"Nxehtësia është më shumë një kërcënim për shëndetin e komuniteteve tona dhe familjeve tona sot", thotë ai.

Sidoqoftë, studiuesit tregojnë se COVID-19 do ta bëjë më të vështirë qëndrimin e ftohtë këtë verë. "Sigurimi i hapësirave me ajër të freskët në ditët e nxehta tani sjell rreziqe shtesë dhe kërkon protokolle të reja për t'i mbajtur njerëzit të sigurt nga nxehtësia dhe infeksioni", thotë Wellenius./Motilokal.com