Financial Times: Suedia i theu hundët komplotit botëror me COVID-19

Financial Times: Suedia i theu hundët komplotit botëror me COVID-19

Në një analizë prestigjiozja britanike Financial Times raporton se strategjia e pazakontë e vendit skandinav për mos vendosjen e karantinës së përgjithshme dhe prodhimin e vazhdueshëm ka pasur efekte pozitive në ekonomi, e cila tani është në një gjendje më të mirë se në shumë vende të tjera të Evropës.

Strategjia e Suedisë për epideminë e koronavirusit ka dëmtime të kufizuara ekonomike dhe i ka mbajtur kompanitë në funksionim, "me të vërtetë ata i kanë tejkaluar shumë pritjet".

Kjo është ajo që del nga një artikull në Financial Times, i cili analizon efektet ekonomike të zgjedhjes së qeverisë, e cila ka vendosur të mos ndalojë prodhimin dhe nuk ka imponuar kufizime të veçanta për qytetarët e saj.

Madje në këtë analizë Financial Times kritikon shtetet që mbyllën bizneset, shkollat dhe shkatërruan ekonominë kombëtare dhe botërore me dëme të pallogaritshme.

Ndryshe nga fryma e përgjithshme e grupimeve ekonomike, mediatike dhe politike me qendër në Luginën e Silikonit (Sillicon Valley), që u munduan të nxinin suksesin suedez si delen e zezë të BE-së, FT sqaron se shembulli suedez ishte mrekullia e mposhtjes së koronavirusit dhe shkëlqimit ekonomik, ndërkohë që bota ka shkuar drejt rrënimit.

Padyshim për të gjithë shpurën e silikonasve ky nuk është vetëm konspiracion, por një realitet ndryshe që i theu hundët këtij komploti mbarë botëror.

Financial Times shkruan se Suedia është i vetmi vend në botë që vala e epidemisë u përballua pa as një ditë bllokimi, duke vendosur në mënyrë efektive një qasje shëndetësore bazuar në parimin e imunitetit të tufës.

Sigurisht, janë imponuar disa masa të përmbajtjes gjatë pandemisë, siç është përdorimi i kufizuar i maskave dhe këshillimi për mbajtje distance fizike, por vendi skandinav nuk ka parë kurrë dyqane dhe restorante të mbyllura, fabrika të mbyllura dhe mbi të gjitha, nuk pa asnjëherë qytetarë të mbyllur në shtëpi që lejohen të lëvizin vetëm për nevoja parësore dhe të detyrueshme.

Dhe para se dikush të ngrejë dyshimin se mrekullia skandinave është rezultat i kurorës dhe sovranitetit monetar, ia vlen të theksohet ajo që shumë psikologë besojnë se me të vërtetë ka ofruar një nxitje për ekonominë, më shumë se çdo direktivë nga qeveria apo autoritetet shëndetësore: predispozicion psikologjik i suedezëve për të mos pasur frikë të shkojnë në shkollë, në zyrë, në fabrikë, por edhe në restorant, bar apo dyqane. Pa këtë qasje, në fakt, asnjë detyrim nuk mund të shmangte mbrojtjet masive, madje as në vendet me një nivel shumë të lartë të sensit qytetar si ato skandinave.

Në sajë të mungesës totale të bllokimeve, ekonomia suedeze tashmë po tregon shenja të qarta përmirësimi të jashtëzakonshme në raport me gjithë BE.

Trendi u konfirmua nga të dhënat tremujore të paraqitura javët e fundit nga kompanitë kryesore në vend, nga gjigantët si Ericsson dhe Electrolux përmes bankave si Handelsbanken dhe lojtarëve kryesorë në komponentë të tillë si Assa Abloy. Gjithë këto kompani krenohen me fitime mbi pritjet e tregut, edhe nëse në disa raste kjo prirje ishte e kufizuar dhe e vërtetuar në një rënie më të pritur të të ardhurave.

“Unë kurrë në karrierën time nuk kam parë një përqindje kaq të lartë të kompanive që mposhtin pritjet e analistëve për sa i përket fitimeve. Në rastin e tremujorit të dytë të ekonomisë suedeze, mund të themi se fitimet kanë kapur nivelet e 90%”, thotë shefi strategjisë financiar në SEB për gazetën financiare britanike FT, Esbjorn Lundevall.

“Që kemi mbajtur shoqëri të hapur, shkolla të hapura, nuk do të thotë se ne nuk jemi prekur nga pandemia. Por sigurisht do të thotë që ne nuk ishim të detyruar, krejt papritur, që të mos ishim më në gjendje të dilnim nga shtëpia. Ju nuk keni nevojë për një gjeni në ekonomi për të kuptuar se kjo me siguri ka ndihmuar bizneset", thekson Alrik Danielson, shefi ekzekutiv i markës prodhuese SKF.

Më në fund, duhet të theksohet se Suedia gjithashtu ka përfituar shumë nga marrëdhëniet e mira tregtare dhe politike me Kinën, ashtu edhe me Shtetet e Bashkuara.

Ndiqni shembullin suedez ose, veproni me kujdes maksimal, ndërkohë që qeveria italiane duket se ka bërë zgjedhjen e saj për të zgjatur gjendjen e jashtëzakonshme?!

Duke marrë parasysh se normalisht mënyra më e mirë qëndron në mes, problemi duket se është përfundimisht në krye të listës së shqetësimeve të analistëve ekonomikë: “Cila është shkalla e probabilitetit për t’u përballur me regjime të reja të bllokimit?

Cila është shkalla e probabilitetit që ekziston në lidhje me atë që ne mund të përcaktojmë si një faktor frike kolektive?

Kjo dhe vetëm kjo është pyetja e madhe që varet nga shkalla e shpejtësisë që ne do të jemi në gjendje t’i japim rigjenerimit ekonomik evropian. Tani ka të bëjë me psikologjinë, ka të bëjë me njerëzit dhe reagimin e tyre", përfundon Alrik Danielson./Motilokal.com