Muaji i kaluar, Gushti i katërti më i ngrohtë në Tokë që nga viti 1881

Muaji i kaluar, Gushti i katërti më i ngrohtë në Tokë që nga viti 1881

Globalisht, gushti ishte i katërt më i ngrohtë i regjistruar, veçanërisht mbi mesataren në SHBA-në jugperëndimore dhe Meksikën veriore dhe mbi Siberinë veriperëndimore dhe pjesën më të madhe të oqeanit Arktik. Temperaturat e ajrit mbi oqean ishin kryesisht mbi mesataren, megjithëse në hemisferën jugore rajone të konsiderueshme ishin nën mesataren.

Temperaturat në të gjithë Evropën ishin kryesisht më të larta se mesatarja e tyre nga vitet 1981-2010 deri në gusht të 2020-ës. Ato ishin më shumë se mesatarja që shtriheshin nga Franca përmes vendeve të Beneluksit dhe në Gjermani.

Franca përjetoi gushtin e saj të tretë më të ngrohtë (pas vitit 2003 dhe 1997) në një rekord që daton që nga viti 1900. Temperatura mesatare në Uccle, Bruksel, ishte e dyta më e ngrohtë për muajin në një rekord po aq të gjatë. Shumë vende në perëndim dhe në qendër të kontinentit përjetuan një valë të gjatë nxehtësie gjatë gjysmës së parë të muajit.

Për shembull, temperatura maksimale në Uccle ka tejkaluar 30 °C për tetë ditë me radhë, dhe arriti kulmin në 35,9 °C, më e larta e regjistruar ndonjëherë në gusht. Sidoqoftë, muaji ishte pak më i freskët se mesatarja në Portugali dhe pjesë të Spanjës. Temperaturat ishin gjithashtu më të ulëta se normalja në Rusinë perëndimore, megjithëse shumë mbi mesataren mbi Detin Barents në veri.

Më tej në lindje, temperaturat ishin jashtëzakonisht të larta për gushtin mbi Siberinë veri-perëndimore dhe detet Laptev dhe Siberianin Lindor. Ato ishin gjithashtu mbi mesataren në Hudson Bay, Baffin Bay dhe veri-lindje të Grenlandës.

Temperaturat që thyen rekord u regjistruar në SHBA-në jug-perëndimore dhe Meksikën veri-perëndimore vazhduan nga korriku në gusht.

Gushti 2020 arriti korrikun e vitit 2020 si muajin më të nxehtë ndonjëherë në Phoenix, Arizona.

Një temperaturë maksimale prej 54.4 °C e raportuar për Death Valley, Kaliforni, nëse vërtetohet, do të bëhet temperatura më e lartë e gushtit e matur ndonjëherë në botë.

Anomalitë mujore të temperaturave janë zakonisht të mëdha mbi Antarktik në mes të dimrit, si mbi brendësinë kontinentale ashtu edhe mbi akullnaja dhe akullin e detit.

Temperaturat nën mesataren ishin më mbizotëruese në gusht sesa ishin në korrik. Ndërsa temperaturat mbi tokë ishin në pjesën më të madhe më të larta se mesatarja e viteve 1981-2010, veçanërisht në Afrikën veri-perëndimore, pellgun e Kongos, që shtrihen drejt lindjes nga Irani në Kinë dhe Japoni dhe Australinë Perëndimore. Ato ishin nën mesataren në disa rajone tokësore, veçanërisht Sudanin Jugor dhe Siberinë Lindore dhe rreth Detit Kaspik.

Temperaturat e ajrit mbetën relativisht të larta në Oqeanin Paqësor veri-lindor në gusht, por nuk ishin aq ekstreme sa në korrik. Temperaturat e ajrit detar ishin kryesisht mbi mesataren e viteve 1981-2010, dhe disa nga më të ngrohtat e regjistruara në rajonet perëndimore të Atlantikut dhe Paqësorit të prirur për uragane dhe tajfune. Megjithatë, kishte zona mjaft të konsiderueshme mbi Paqësorin Lindor tropikal dhe oqeanet ekstratropik të Hemisferës Jugore që ishin më të freskët se normalisht.

Anomalitë e temperaturës mesatare korrik 2020

Temperaturat globale ishin dukshëm mbi mesataren në gusht të vitit 2020, megjithëse me më pak se në çdo muaj që nga shtatori i vitit 2018.

Gushti 2020 ishte:

0.44 °C më e ngrohtë se mesatarja e viteve 1981-2010 për gusht

gushti i katërt më i ngrohtë në këtë rekord të të dhënave

më i freskët me 0.13 °C se gushti i vitit 2016, gushti më i ngrohtë

më i freskët me 0,09 °C se gushti i vitit 2019, gushti i dytë më i ngrohtë

Gushti në secilin prej viteve nga 2015 deri në 2020 ka qenë më i ngrohtë globalisht se çdo gusht para viti 2015, me më pak se 0.1 °C që ndan 2015, 2017, 2018 dhe 2020.

Anomalitë e temperaturës mesatare evropiane janë përgjithësisht më të mëdha dhe më të ndryshueshme se anomalitë globale. Temperatura mesatare evropiane për gusht të vitit 2020 ishte 1.1 °C mbi mesataren e viteve 1981-2010. Gushti më i ngrohtë ndodhi në vitin 2018, me një temperaturë 1.4 °C më të lartë se mesatarja e viteve 1981-2010. Gusht të tjerë më të ngrohtë se i vitit 2020 në Evropë janë 2003, 2010 dhe 2015, me një anomali prej 1.3 °C në secilin prej këtyre tre viteve./Motilokal.com