Dy të pestat e bimëve në rrezik zhdukjeje

Dy të pestat e bimëve në rrezik zhdukjeje

Dy të pestat e bimëve në të gjithë botën janë në rrezik për t’u zhdukur. Në këtë përfundim kanë arritur shkencëtarët nga Royal Botanic Gardens, Kew. Shkencetarët shprehen se po garojnë me kohën për të zbuluar specie të tjera, para se shumë bimë të zhduken.

Bimët dhe kërpudhat premtojnë më shumë si ilaçe, lëndë djegëse dhe ushqime, thotë një raport nga Royal Botanic Gardens, Kew.

Por mundësitë janë duke u humbur për të përdorur bimë dhe kërpudha për të adresuar çështje globale të tilla si siguria ushqimore dhe ndryshimi i klimës.

Vlerësimi i gjendjes së bimëve dhe kërpudhave në botë bazohet në kërkime nga më shumë se 200 shkencëtarë në 42 vende.

Raporti u lëshua në ditën e një takimi të Kombeve të Bashkuara, i cili do të bëjë presion për veprim nga udhëheqësit botërorë për të adresuar humbjen e biodiversitetit.

Gladiolus mariae në lule në Guinea

“Ne jemi duke jetuar në një epokë drejt zhdukjes”, tha drejtori i shkencës në Kew, Prof Alexandre Antonelli.

"Është një pamje shumë shqetësuese e rrezikut dhe nevojës urgjente për veprim", tha ai.

"Ne jemi duke humbur garën me kohën, sepse speciet po zhduken më shpejt sesa mund t'i gjejmë dhe t'i emërtojmë ato. Shumë prej tyre mund të mbajnë të dhëna të rëndësishme për zgjidhjen e disa prej sfidave më të ngutshme të mjekësisë dhe madje ndoshta të pandemive në zhvillim dhe aktual që jemi duke parë sot", deklaroi ai.

Raporti zbuloi se vetëm një pjesë e vogël e specieve ekzistuese të bimëve përdoren si ushqime dhe biokarburante.

Akkoub

Më shumë se 7,000 bimë të ngrënshme kanë potencial për të korrat e ardhshme, megjithatë vetëm një pjesë e vogël janë përdorur për të ushqyer një popullsi në rritje në botë.

Dhe ekzistojnë rreth 2500 bimë që mund të sigurojnë energji për miliona njerëz në të gjithë botën, ndërsa vetëm gjashtë të korra - misër, kallam sheqeri, sojë, vaj palme dhe grurë gjenerojnë pjesën dërrmuese të biokarburanteve.

Shkencëtarët vlerësojnë se rreziku i zhdukjes mund të jetë shumë më i lartë sesa mendohej më parë, me rreth 140,000, ose 39,4% të bimëve nga 21% që ishte pak vite më parë. Studiuesit bëjnë thirrje që vlerësimet e rrezikut të gjurmohen shpejt, duke përdorur teknologji të tilla si inteligjenca artificiale dhe për më shumë fonde për ruajtjen e bimëve.

Fonio

Hulumtimi zbuloi se 723 bimë të përdorura për ilaçe rrezikojnë të zhduken, me një problem të mbirjes së tepërt në disa pjesë të botës.

Dhe 1,942 bimë dhe 1,886 kërpudha u emëruan si të reja për shkencën në 2019, duke përfshirë specie që mund të jenë të vlefshme si ushqimet, pijet, ilaçet ose fijet.

Raporti përmban një kapitull mbi florën në Mbretërinë e Bashkuar, i cili është studiuar më mirë sesa në pjesën më të madhe të botës./Motilokal.com