Fehmarnbelt pritet të jetë tuneli më i gjatë nënujor në botë dhe kushton shtatë miliardë euro

Fehmarnbelt pritet të jetë tuneli më i gjatë nënujor në botë dhe kushton shtatë miliardë euro

Pas më shumë se një dekade planifikimi, ka filluar puna për tunelin më të gjatë nën ujë në botë. Duke zbritur deri në 40 metra nën Detin Baltik, tuneli Fehmarnbelt që do të lidhë Danimarkën dhe Gjermaninë, duke shkurtuar kohët e udhëtimit kur të hapet në vitin 2029.

Tuneli, i cili do të jetë 18 kilometra i gjatë, është një nga projektet më të mëdha infrastrukturore në Evropë, me një buxhet ndërtimi prej mbi 7 miliard euro.

Si krahasim, tuneli prej 50 kilometrave që lidh Anglinë dhe Francën, i përfunduar në vitin 1993, kushtoi ekuivalentin e 13 miliard në paratë e sotme.

Ai do të ndërtohet përgjatë brezit Fehmarn, një ngushticë midis ishullit gjerman të Fehmarnit dhe ishullit danez Lolland dhe është projektuar si një alternativë ndaj shërbimit aktual të trageteve nga Rødby dhe Puttgarden, i cili mbart miliona pasagjerë çdo vit.

Kalimi tani zgjat 45 minuta me traget, do të duhen vetëm shtatë minuta me tren dhe 10 minuta me veturë.

Ana gjermane e tunelit Fehmarnbelt

Tuneli, emri zyrtar i të cilit është Fehmarnbelt Fixed Link, do të jetë gjithashtu tuneli rrugor dhe hekurudhor më i gjatë i kombinuar kudo në botë. Ai do të përmbajë dy autostrada me dy korsi - të ndara nga një rrugë kalimi shërbimi - dhe dy shina hekurudhore elektrike.

"Sot, nëse do të bënit një udhëtim me tren nga Kopenhaga në Hamburg, do t'ju duheshin rreth katër orë e gjysmë", thotë Jens Ole Kaslund, drejtor teknik në Femern A/S, kompania shtetërore daneze e ngarkuar me projektin. "Kur tuneli do të përfundojë, i njëjti udhëtim do të zgjasë dy orë e gjysmë.

"Sot shumë njerëz fluturojnë midis dy qyteteve, por në të ardhmen do të jetë më mirë të marrësh vetëm trenin", shton ai.

I njëjti udhëtim me makinë do të jetë rreth një orë më shpejt se sot, duke marrë parasysh kohën e kursyer duke mos pritur në traget.

Treni tunelit Fehmarnbelt

Përveç përfitimeve për trenat e pasagjerëve dhe veturat, tuneli do të ketë një ndikim pozitiv në kamionët dhe trenat që bartin mallra sepse krijon një rrugë tokësore midis Suedisë dhe Evropës Qendrore që do të jetë 160 kilometra më e shkurtër se sot.

Në këtë moment, trafiku midis gadishullit Skandinav dhe Gjermanisë përmes Danimarkës bëhet përmes tragetit nëpër Fehmarnbelt ose një rruge më të gjatë.

Porti i punës në tunelin Fehmarnbelt 2

Projekti daton që nga viti 2008, kur Gjermania dhe Danimarka nënshkruan një traktat për ndërtimin e tunelit. Më pas u desh mbi një dekadë që legjislacioni i nevojshëm të miratohej nga të dy vendet dhe që të kryheshin studime të ndikimit gjeoteknik dhe mjedisor.

Ndërsa procesi është i plotë nga pala daneze, në Gjermani një numër organizatash - përfshirë kompanitë e trageteve, grupet mjedisore dhe komunat lokale - kanë apeluar kundër miratimit të projektit mbi pretendimet e konkurrencës së padrejtë ose shqetësimet mjedisore dhe zhurmës.

Porti i punës në tunelin Fehmarnbelt

Ndërsa disa grupe mjedisore kanë shprehur shqetësime në lidhje me ndikimin e tunelit në derrat në Rripin Fehmarn, Michael Løvendal Kruse i Shoqërisë Daneze për Ruajtjen e Natyrës mendon se projekti do të ketë përfitime mjedisore.

Seksioni special i tunelit Fehmarnbelt

Një port i ri është në ndërtim e sipër në Rodbyhavn, në Lolland, dhe në fillim të vitit 2021 një fabrikë do të ndërtohet pas tij, me gjashtë linja prodhimi për të mbledhur 89 seksione masive prej betoni që do të përbëjnë tunelin.

tuneli i fehmarnbelt

Secili seksion do të jetë i gjatë 217 metra (afërsisht gjysma e gjatësisë së anijes më të madhe në botë), 42 metra i gjerë dhe 9 metra i gjatë. Me peshë prej 73 mijë tonë secili, ata do të jenë aq të rëndë sa së bashku 13 mijë elefantë.

Brezi i tunelit Fehmarnbelt

Seksionet do të vendosen vetëm nën shtratin e detit, rreth 40 metra nën nivelin e detit në pikën më të thellë, dhe do të zhvendosen në vend me maune dhe vinça.

Zona e portalit të tunelit Fehmarnbelt Puttgarden

"Si pjesë e tunelit Fehmarnbelt, do të krijohen zona të reja natyrore dhe shkëmbinj nënujorë prej guri në palët daneze dhe gjermane. Natyra ka nevojë për hapësirë dhe do të ketë më shumë hapësirë për natyrën si rezultat," thotë ai.

"Por përparësia më e madhe do të jetë përfitimi për klimën. Kalimi më i shpejtë i Brezit do t'i bëjë trenat një sfidues të fortë për trafikun ajror dhe ngarkesa në trenat elektrikë është larg zgjidhja më e mirë për mjedisin."/Motilokal.com