Bill Gates tregon se si do të ndryshojë bota pas pandemisë

Bill Gates tregon se si do të ndryshojë bota pas pandemisë

Pesë vjet më parë Bill Gates doli në skenën TED, ku ngriti shqetësimet për dëmin që mund të shkaktojë pandemia COVID-19 në shëndetin e popullsisë së botës dhe ekonominë e vendeve të prekura. Ai e parashikoi atë më parë dhe ndodhi më në fund: koronavirusi lindi në Wuhan, Kinë, por u përhap shpejt në pjesën tjetër të globit, duke shkaktuar më shumë se 1.300.000 vdêkje në një vit.

Themelues i Microsoft publikoi programin e tij të njohur me Rashida Jones në të cilin ai jo vetëm foli për krizën aktuale, por edhe për pasojat që do të ketë në jetën e njerëzve dhe kompanive.

Me titull “Si do të duket bota pas COVID-19?”, Gates ofroi një përmbledhje të asaj që mund të ndodhte nga këto ndryshime kulturore në firmat ndërkombëtare dhe lokale. Këtu janë parashikimet kryesore të Gates. 

1. Takimet në distancë do të normalizohen. 

“Ashtu si Lufta e Dytë Botërore solli gratë në fuqinë punëtore dhe shumë prej tyre qëndruan, kjo ide e:”A duhet të shkoj atje fizikisht?” tani na lejohet ta mendojmë “, thotë ai. Kjo do të jetë e vërtetë për takimet e punës, por edhe për ndërveprimet e tjera që më parë ishin personale, parashikon Gates.

"Ideja për të mësuar ose për të pasur një takim me mjekun ose një telefonatë shitjeje ku thjesht bazohet në ekran me diçka si Zoom ose Microsoft Teams do të ndryshojë në mënyrë dramatike", parashikon Gates.

2. Softueri do të jetë përmirësuar në mënyrë dramatike. 

Sipas parashikimit të tij, edhe mjetet që kemi sot për të mbajtur një takim virtual do të ndryshojnë në mënyrë drastike, duke lejuar që ndryshimi kulturor të jetë edhe më i theksuar dhe efektiv. “Programi kompjuterik ishte pak i ngathët kur filloi e gjithë kjo, por tani njerëzit po e përdorin atë aq shumë sa do të befasohen sa shpejt ne do të përtërijmë me softuerin”..

3. Kompanitë mund të ndajnë zyrat me rotacion.

Nëse po punojmë shumë në distancë. Kjo do të thotë se do të duhet të hyjmë më pak në zyrë, dhe kjo do të ketë efekte të rëndësishme. E para nga këto do të ndihet në mënyrën se si kompanitë marrin vendime për pasuritë e paluajtshme. “Unë mendoj se njerëzit do të shkojnë më pak në zyrë. Zyrat do të ndahen ndër kompani të ndryshme me një orar specifik, ku në një kohë punon njëra kompani, ndërsa më vonë punon tjetra”, sugjeron Gates.

4. Do të shoqërohemi më pak në punë, dhe më shumë në komuniteti.

Gates gjithashtu vë në dukje një efekt përfundimtar goditës të këtyre ndërrimeve në mënyrën se si punojmë – mënyra se si shoqërohemi do të ndryshojë gjithashtu. Ju mund të shpenzoni më pak nga energjitë tuaja shoqërore në punë, parashikon ai, dhe më shumë me të dashurit tuaj në komunitetin lokal. “Unë mendoj se … sasia e kontaktit shoqëror që merrni nga puna juaj mund të ulet, dhe kështu dëshira juaj për të marrë më shumë kontakte shoqërore në komunitetin tuaj mund të rritet sepse, veçanërisht, nëse ne jemi duke bërë një punë shumë të largët, atëherë dëshira jonë për t’u shoqëruar, energjia jonë për t’u shoqëruar pasi të ndalojmë së punuari, do të jetë pak më e madhe “.

5. Gjërat nuk do të kthehen plotësisht në normalitet për një kohë të gjatë.

Edhe pasi një vaksinë eliminon kryesisht Covid nga SHBA, gjërat nuk do të shkojnë plotësisht në normalitet derisa e gjithë bota të mundë sëmundjen. Normaliteti do të kthehet kur jo vetëm SHBA-ja të ketë nën kontroll pandeminë, por edhe pjesa tjetër e botës po ashtu.

6. Pandemia tjetër nuk do të jetë kaq e keqe.  

Nëse jeni të mërzitur të dëgjoni se nuk ka gjasa të merrni pjesë në koncerte me dhjetëra mijëra shokë, simpatizues verën e ardhshme, Gates ka një parashikim të fundit pozitiv për t'ju gëzuar.

Ndërsa kjo pandemi ka qenë një makth, ai shpreson që herën tjetër që të shfaqet një patogjen vrasës, bota do të bëjë shumë më mirë për ta përmbajtur atë. “Arsyeja kryesore që është se ne kemi fituar eksperiencë. Ne nuk do të jemi kaq budallenj herën e dytë,” përfundon ai./Motilokal.com