Astronomët sapo gjetën 'autostrada' kozmikë për udhëtim të shpejtë përmes sistemit diellor

Astronomët sapo gjetën 'autostrada' kozmikë për udhëtim të shpejtë përmes sistemit diellor

Strukturat e padukshme të gjeneruara nga ndërveprimet gravitacionale në sistemin diellor kanë krijuar një rrjet "autostradë hapësinore", kanë zbuluar astronomët.

Këto kanale mundësojnë udhëtimin e shpejtë të objekteve nëpër hapësirë dhe mund të shfrytëzohen për qëllimet tona eksploruese të hapësirës, si dhe studimin e kometave dhe asteroideve.

Duke aplikuar analiza si në të dhënat vëzhguese ashtu edhe në ato të simulimit, një ekip studiuesish të udhëhequr nga Nataša Todorović, vunë re se këto autostrada përbëhen nga një seri harqesh të lidhur brenda këtyre strukturave të padukshme, të quajtura kolektorë hapësinorë - dhe secili planet gjeneron të vetin shumëfish, së bashku duke krijuar atë që studiuesit e kanë quajtur "një autoban i vërtetë qiellor".

Ky rrjet mund të transportojë objekte nga Jupiteri në Neptun për disa dekada, në vend se afatet kohore shumë më të gjata, me rendin prej qindra mijëra deri në miliona vjet, që gjenden normalisht në sistemin diellor.

Gjetja e strukturave të fshehura në hapësirë nuk është gjithmonë e lehtë, por të shikosh mënyrën sesi gjërat lëvizin mund të sigurojë të dhëna të dobishme. Në veçanti, kometat dhe asteroidet.

Ekzistojnë disa grupe trupash shkëmbor në distanca të ndryshme nga Dielli. Kometat e familjes Jupiter (JFC), ato me orbitë më pak se 20 vjet, që nuk shkojnë më larg se rrugët orbitale të Jupiterit.

Centaurs janë copa shkëmbinjsh të akullt që qëndrojnë midis Jupiterit dhe Neptunit. Dhe objektet trans-Neptuniane (TNO) janë ato në skajet e largëta të sistemit diellor, me orbita më të mëdha se ajo e Neptunit.

Ky kuptim i ri mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë se si kometat dhe asteroidët lëvizin rreth sistemit të brendshëm Diellor dhe kërcënimin e tyre të mundshëm për Tokën. Dhe, sigurisht, ka përfitimin e lartpërmendur për misionet e ardhshme të kërkimit të sistemit diellor.

Por mund të na duhet të marrim një rregullim më të mirë se si funksionojnë këto porta, për të shmangur ato përplasjeje; dhe nuk do të jetë e lehtë.

"Studime më të hollësishme sasiore të strukturave të zbuluara të fazës hapësinore...mund të sigurojnë një pasqyrë më të thellë në transportin midis dy rripave të trupave të vegjël dhe rajonit të planetit tokësor", shkruajnë studiuesit në punimin e tyre./Motilokal.com