E frikshme: 1.56 miliard maska mbrojtëse përfunduan në oqeane

E frikshme: 1.56 miliard maska mbrojtëse përfunduan në oqeane

Vlerësohet se 1.56 miliardë maska mbrojtëse anti-COVID kanë përfunduar këtë vit në oqeanet në të gjithë botën, e cila ka pasoja të rënda për florën dhe faunën detare, sipas një raporti nga organizata jo-qeveritare me bazë në Hong Kong për mbrojtjen e detit.

Kjo do të rezultojë në një shtesë prej 4,680 deri 6,240 ton plastikë për shkak të maskave të hedhura në mënyrë jo të duhur.

Këto maska do të marrin deri në 450 vjet për t'u prishur, duke u kthyer ngadalë në mikroplastikë ndërsa ndikojnë negativisht në jetën e egër detare dhe ekosistemet.

masks on the beach

Raporti përdori një vlerësim të prodhimit global të 52 miliardë maskave të prodhuara në vitin 2020.

"1.56 miliardë maska të fytyrës që me gjasë do të hyjnë në oqeanet tona në vitin 2020 janë vetëm maja e ajsbergut", thotë Dr. Teale Phelps Bondaroff, Drejtor i Kërkimeve për OceansAsia.

Pandemia ka rritur ndjeshëm konsumin e plastikës njëpërdorimshme, ndërsa politikat miqësore me mjedisin kërcënohen, thuhet në raport.

“Shqetësime më të mëdha për higjienën personale dhe blerjet më të shpeshta të ushqimit katering kanë sjellë rritjen e përdorimit të plastikës, veçanërisht paketimit plastik,” tha Gary Stokes.

"Ndërkohë, një numër masash një numër masash që synojnë uljen e konsumit plastik, të tilla si ndalimi i qeseve plastike të disponueshme janë shtyrë ose refuzuar për momentin", shtoi ai.

Maska për fytyrën në plazh

“Si rezultat i ndotjes plastike, rreth 100,000 gjitarë detarë dhe breshka, më shumë se një milion zogj, madje edhe një numër i madh peshqish, joverthorë dhe kafshë të tjera vdesin çdo vit,” tha Stokes i OceansAsia.

“Procesi ka një ndikim jashtëzakonisht negativ në peshkimin dhe industrinë e turizmit dhe i kushton ekonomisë globale rreth 13 miliard dollarë në vit.”

Raporti propozon përdorim më të shpeshtë të maskave mbrojtëse të ripërdorshme dhe u bën thirrje qeverive për të përshpejtuar zhvillimin e llojeve alternative të maskave, si dhe për të edukuar dhe informuar publikun për asgjësimin e duhur të mbeturinave.

“Është thelbësore që të angazhohemi për të minimizuar përdorimin e plastikës njëpërdorimshme, dhe të gjithë duhet të marrim pjesë në të njëjtën mënyrë”, tha Teale Phelps Bondaroff, drejtor i kërkimit në OceansAsia./Motilokal.com