‘E ardhme e kobshme’ po e pret planetin, paralajmërojnë shkencëtarët

‘E ardhme e kobshme’ po e pret planetin, paralajmërojnë shkencëtarët

Bota është në rrugën e duhur për një "të ardhme të kobshme", ka paralajmëruar një grup ndërkombëtar shkencëtarësh, me përshpejtimin e ndryshimit të klimës dhe humbjen e biodiversitetit duke kërcënuar mbijetesën e të gjitha specieve të planetit nëse liderët botërorë nuk përballen me sfidën dhe nuk veprojnë urgjentisht.

Si pjesë e një "prognoze" të zymtë, një ekip prej 17 shkencëtarësh paralajmëruan se e ardhmja e planetit është "më e tmerrshme dhe e rrezikshme nga sa kuptohet në përgjithësi", dhe thonë se kanë kryer vlerësimin për të sqaruar seriozitetin e situatës që bota do të përballet.

Duke cituar rreth 150 studime që përshkruajnë ndryshimet mjedisore në botë, ekspertët paralajmërojnë se udhëheqësit botërorë kanë nevojë për një thirrje zgjimi, një "dush të ftohtë", kur bëhet fjalë për gjendjen e planetit, duke thënë se kushtet e mjedisit janë "shumë më të rrezikshme sesa besohet aktualisht" nga civilët dhe shkencëtarët ashtu.

Daniel Blumstein, profesor në Institutin e Mjedisit dhe Qëndrueshmërisë në Universitetin e Kalifornisë, Los Anxhelos dhe një nga autorët e artikullit, tha për CNN se nuk ishte ekzagjerim të flisnim për një rrezik të mundshëm për civilizimin tonë.

“Ndoshta njerëzit e njohin, por nuk e kuptojnë urgjencën, ose ndoshta e njohin por nuk bëjnë sakrifica individuale”, ka thënë ai.

Vonesat në kohë midis përkeqësimit ekologjik dhe ndikimeve të tij socio-ekonomike do të thotë që njerëzit nuk e kuptojnë seriozitetin dhe kohën e duhur të problemit, thanë autorët e raportit.

Një kërcënim i rëndë dhe i nënvlerësuar për jetën

Kohë pas kohe, shkencëtarët, ekspertët dhe ambientalistët kanë paralajmëruar se Toka ka arritur një pikë thelbësore - hulumtimi i fundit nga Fondi Botëror për Natyrën zbuloi se popullatat e botës së egër ka rënë me një mesatare prej 68% përgjatë katër dekadave.

Në vitin 2010, udhëheqës nga 196 vende u mblodhën në Japoni dhe ranë dakord mbi një listë të synimeve të biodiversitetit të projektuar për të shpëtuar Tokën - por në Shtator, 10 vjet më vonë, një panel i KB-së arriti në përfundimin se bota kishte dështuar kolektivisht për të arritur plotësisht një objektiv të vetëm.

Ekspertët e Kombeve të Bashkuara kanë qenë të qartë: Nëse mbajmë trajektoren tonë në krizën e përshpejtuar të klimës, biodiversiteti do të vazhdojë të përkeqësohet - me rezultate shkatërruese për kafshët, bimët dhe njerëzit e planetit.

Por ekspertët ndërkombëtarë paralajmërojnë se asnjë udhëheqës ose sistem politik nuk është i përgatitur për katastrofat që lidhen me humbjen e biodiversitetit, ose të aftë për të adresuar krizën.

"Ne kemi thënë për vite me radhë" ne duhet ta bëjmë këtë, atë dhe gjënë tjetër", ne e dimë se cilat janë problemet, ne thjesht zgjedhim të mos bëjmë ndryshimet", tha Blumstein.

Eliminimi i lëndëve djegëse fosile, frenimi në lobimin e korporatave që ndikon në politikëbërjen dhe fuqizimin e grave me qasje në arsim dhe kontroll riprodhues janë ndër hapat e nevojshëm, shtoi ai.

Ndryshimi është thelbësor

Shkencëtarët paralajmërojnë se udhëheqësit botërorë duhet të veprojnë për të shmangur një të ardhme të zymtë ndërsa planifikojnë për ndryshimet e afërta me të cilat planeti do të përballet - por shpresa nuk humbet.

Blumstein tha se ai shpresonte që pandemia e koronavirusit mund të shërbejë si paralajmërim.

"Covid, me gjithë problemet që ka shkaktuar, është në të vërtetë praktikë për të ardhmen", tha ai.

"Kjo në të vërtetë mund të na ndihmojë të lëvizim drejt bashkimit dhe të punojmë së bashku. Shkencëtarët, në mënyrë të jashtëzakonshme, kanë punuar së bashku. Është mungesa e qeverisjes efektive botërore apo edhe bashkëpunimi në shumë mënyra, kur shohim që gjërat po prishen."

Në raport, botuar në revistën Frontiers in Conservation Science, autorët shkruajnë: "Qëllimi ynë nuk është të paraqesim një perspektivë fataliste, sepse ka shumë shembuj të ndërhyrjeve të suksesshme për të parandaluar zhdukjet, për të rivendosur ekosistemet dhe për të inkurajuar një veprimtari më të qëndrueshme ekonomike në shkallët lokale dhe rajonale.

"Në vend të kësaj, ne pretendojmë se vetëm një vlerësim realist i sfidave kolosale me të cilat përballet komuniteti ndërkombëtar mund ta lejojë atë të hartojë një të ardhme më pak të shkatërruar", shtoi ekipi.

Akoma, ata shkruan, ndryshimet thelbësore në kapitalizmin global, arsimimi dhe barazia janë të nevojshme për të adresuar problemin./Motilokal.com