Aeroplani i mistershëm i Forcës Ajrore kthehet në Tokë për më shumë se dy vjet pas nisjes në SpaceX

Aeroplani i mistershëm i Forcës Ajrore kthehet në Tokë për më shumë se dy vjet pas nisjes në SpaceX

Më shumë se 25 muaj pas nisjes se një avioni për në SpaceX Falcon 9, aeroplani sekret X-37B i Forcave Ajrore të SHBA-ve, është kthyer me sukses në Tokë me 27 tetor, duke thyer rekordin e vet për kohën e kaluar në orbitë.

Si gjithmonë, specifikat që saktësisht e bën aeroplani hapësinor X-37B në orbitë mbeten po aq të paqarta sa kurrë.

Raketa Falcon 9 e SpaceX lëshoi X-37B në misionin e saj të pestë - OTV-5 - me 7 Shtator të viti 2017, vetëm disa muaj pasi filloi me sukses një mision të fshehtë në mënyrë të ngjashme (NROL-76) për Zyrën Kombëtare të Rikonancimit (NRO) dhe disa muaj para fillimit të kompanisë më misterioze 'Zuma'. Fillimi OTV-5 i SpaceX duhej të nisej me kohë, për t’i shmangur rënies së parashikuar të uraganit Irma dhe kompania arriti të nisë vetëm disa ditë më parë, ndërsa operacionet e uljes në tokë duhej të përshpejtoheshin në mënyrë të ngjashme.


Për fat të mirë ashtu siç ishte planifikuar të gjitha gjerat shkuan shumë mirë edhe teknikët e rimëkëmbjes së SpaceX kishin depozitimin të sigurt të Falcon 9 B1040 brenda një hangari aty pranë, para se uragani Irma të godite brigjet e Floridës.

Në ndërkohë, USAF X-37B ishte vendosur në heshtje në orbitën e Tokës, duke kryer çdo detyrë. Gjatë 779 ditëve që kaloi në orbitë, aeroplani hapësinor modifikoi orbitën e saj disa herë përpara se të rivendoste përfundimisht atmosferën e Tokës për të zbritur në pistën e Shuttle Landing Facility (KSC SLF) të Qendrës Hapësirë Kennedy.

Gjatë misionit OTV-4 që i parapriu OTV-5, e njëjta anije kozmike X-37B kaloi 717 ditë në orbitë. OTV-5 e theu rekordin e qëndrueshmërisë me 26 gusht dhe mbeti në orbitë edhe për dy muaj të tjerë, duke thyer rekordin e vet.

Në realitet, kryesisht supozohet se X-37B shërben si një lloj sateliti spiun fleksibil, i thirrjes, duke paraqitur një ngarkese me shumë në hapësirë për inteligjencë, sinjalizime ose pajisje imazhi dhe një nivel të qëndrueshmërisë orbitale që e bën atë të krahasueshëm me satelitët.


Përveç "eksperimenteve" dhe ngarkesave të të dhënave të mundshme të lidhura me spiunazhin, X-37B mund të futet brenda çdo ngarkese të të dhënave.

Në njoftimin për shtyp USAF sugjeroi që X-37B siguron "një udhëtim për satelitët e vegjël", e pazakontë sepse SHBA asnjëherë nuk i regjistroi satelitët në KB për arsye se ata ishin vendosur më të vërtetë nga anija - një shkelje e mundshme e fluturimit ndërkombëtar.

Pas rimëkëmbjes së tij të suksesshme të 27 tetorit, ekipet e Boeing dhe USAF do të fillojnë procesin e rinovimit të X-37B dhe përgatitjen e tij për misionin e tij të gjashtë orbital sa më shpejt të jetë e mundur. I njohur si OTV-6, anija kozmike është planifikuar të shkojë në orbitë edhe një herë mbi një raketë ULA Atlas V që është planifikuar të lëshojë jo më herët se Q2 2020. /Motilokal.com