NASA planifikon të dërgojë robot në Hënë për të gjetur ujë në polin e akullt

NASA planifikon të dërgojë robot në Hënë për të gjetur ujë në polin e akullt

NASA do të dërgojë një robot të madhësisë së golfit në Hënë në vitin 2022 për të kërkuar depozita uji nën sipërfaqe, një përpjekje për të vlerësuar burimin jetik përpara një kthimi të planifikuar njerëzor në Hënë në vitin 2024 për të përdorur ndoshta edhe për astronautët që të pinë dhe të prodhojnë karburant, tha Agjencia Hapësinore Amerikane.

Roboti ‘Viper’ do të lëvizë në sipërfaqen e pluhurit hënor për të kërkuar xhepa nëntokësore të “qindra miliona tonë akull uji” që mund të ndihmojnë në afrimin e Hënës me Marsin.

“VIPER do të vlerësojë se ku është akulli i ujit. Ne do të jemi në gjendje të karakterizojmë akullin e ujit”, tha Bridenstine në Kongresin Ndërkombëtar Astronautik në Uashington.

“Pse është e rëndësishme kjo? Për shkak se akulli i ujit përfaqëson diçka domethënëse. Mbështetje për jetën”, theksoi ai.


Roveri pritet të arrijë në rajonin e polit jugor në Hënë në Dhjetor të 2022-ës, duke mbajtur katër instrumente për mostra të tokës hënore për gjurmët e hidrogjenit dhe oksigjenit - përbërësit bazë të ujit që mund të ndahen dhe sintetizohen në karburant.

Në zhvillim në Qendrën Kërkimore Ames të NASA-s në Kaliforni, roboti VIPER do të regjistrojë "rreth 100 ditë të të dhënave që do të përdoren për të informuar hartat e para globale të burimeve ujore të Hënës", tha NASA në njoftimin e planeve.

Shkencëtarët besojnë se uji hënor është një burim kryesor për të mundësuar misione të gjata në Hënë, megjithëse forma dhe sasia e saktë e tij nuk dihen. VIPER do të synojë ta zbulojë.

NASA rrëzoi një raketë mbi polin jugor të Hënës në vitin 2009 për të konfirmuar gjurmët e akullit të ujit hënor. /Motilokal.com