‘Kuriozë, inteligjentë dhe socialë’/ Delfinët me tipare të ngjashme personaliteti si njerëzit

‘Kuriozë, inteligjentë dhe socialë’/ Delfinët me tipare të ngjashme personaliteti si njerëzit

Delfinët kanë zhvilluar një numër të tipareve të ngjashme të personalitetit me njerëzit, pavarësisht se kanë evoluar në mjedise jashtëzakonisht të ndryshme, kanë zbuluar studiuesit.

Sipas një studimi të botuar në Journal of Comparative Psychology, shikoi 134 delfinë meshkuj dhe femra nga tetë ambiente të ndryshme në të gjithë botën. Rezultatet e studimit gjetën një konvergjencë të disa tipareve të personalitetit, veçanërisht kuriozitetin dhe shoqërueshmërinë.

Studimi i ka ndihmuar studiuesit të kuptojnë se si tipare të caktuara të personalitetit njerëzor u zhvilluan në mënyrë të pavarur nga mjediset e menjëhershme.

Këto ngjashmëri u gjetën pavarësisht se delfinët kanë evoluar në një mjedis krejtësisht të ndryshëm nga primatët, me paraardhësin e fundit të përbashkët që jetoi rreth 95 milionë vjet më parë.

Dr. Blake Morton, një pedagog i psikologjisë në Universitetin Hull dhe autori kryesor i studimit, tha se ky hulumtim ishte hera e parë që personaliteti i delfinëve ishte studiuar në këtë mënyrë.

Morton tha: “Delfinët janë një kafshë e shkëlqyeshme për këtë lloj studimi sepse, ashtu si primatët, delfinët janë inteligjentë dhe socialë. Ne arsyetuam se nëse faktorë të tillë si inteligjenca kontribuojnë në personalitet, atëherë delfinët duhet të kenë tipare të ngjashme të personalitetit me primatët. ”

Ai tha: “Delfinët, si shumë primatë, kanë tru shumë më të madh sesa kërkojnë trupat e tyre për funksionet themelore; kjo tepricë e lëndës së trurit në thelb fuqizon aftësinë e tyre për të qenë inteligjentë, dhe speciet inteligjente shpesh janë shumë kurioze. ”

Morton tha se modeli më i pranuar gjerësisht i personalitetit njerëzor përcaktohet nga pesë tipare, të cilat përsëriten kudo në personalitetin njerëzor pavarësisht nga mjedisi. Këto tipare janë çiltërsia, ndërgjegjshmëria, ekstraversioni, pëlqyeshmëria dhe neurotizmi.

“Shkencëtarët ende nuk e kuptojnë plotësisht pse sjellja jonë zbret në ato pesë tipare, kështu që një mënyrë për ta bërë këtë është të krahasojmë veten me kafshët e tjera – çfarë kemi të përbashkët dhe pse”, tha Dr Morton

“Shumica e hulumtimeve janë bërë mbi primatët, kështu që ne vendosëm të bëjmë diçka ndryshe dhe të shikojmë delfinët. Askush nuk ka studiuar kurrë personalitetin në delfinët më parë në mënyrën tonë.”

Morton vazhdoi se megjithëse personalitetet e delfinëve ishin treguar të ngjashme me njerëzit, studimi nuk kishte arritur në përfundimin se këto personalitete ishin identike.

“Unë nuk dua që njerëzit ta keqinterpretojnë atë dhe të thonë se njerëzit dhe delfinët kanë të njëjtat tipare të personalitetit - ata nuk e bëjnë këtë. Vetëm se disa prej tyre janë të ngjashëm”, shtoi ai.

“Studiuesit po kryejnë studime të mëtejshme sepse jo vetëm që do të çojë në një vlerësim më të mirë për speciet që jetojnë brenda thellësive të oqeaneve tona, por do të çojë në një kuptim më të mirë të vetvetes”, tha ai./Motilokal.com