Shkencëtari gjerman: Jam ‘99.9 për qind i sigurt’ që koronavirusi doli nga laboratori i Wuhan

Shkencëtari gjerman: Jam ‘99.9 për qind i sigurt’ që koronavirusi doli nga laboratori i Wuhan

Një shkencëtar gjerman thotë se ai është '99.9 për qind i sigurt' që koronavirusi doli nga një laborator kërkimor në Wuhan.

Dr. Roland Wiesendanger, një fizikan nga Universiteti i Hamburgut, ka botuar një letër 100-faqëshe që paraqet ato që ai pretendon se janë prova që tregojnë daljen e virusit nga Instituti i Virologjisë i Wuhan, në qytetin ku filloi pandemia.

Profesori thotë se fakti që virusi nuk është gjetur në asnjë kafshë, ngre shqetësimet për sigurinë në lidhje me laboratorin dhe fakti që studiuesit ishin të përfshirë në hulumtimet e diskutueshëm të ‘fitimit të funksionit’ për t’i bërë viruset më infektive ndaj njerëzve, të gjitha konfirmojnë pikëpamjen e tij.

Por të tjerët kanë kritikuar ‘hulumtimin’ e tij – duke thënë se është joshkencor, mbështetet në raportet e gazetave dhe pamjet në YouTube si burime, dhe theksojnë se ai nuk është një ekspert i viruseve.

Artikulli i tij u botua vetëm 10 ditë pasi shkencëtarët e OBSH-së duke hetuar origjinën e COVID në Wuhan u kërkuan shkencëtarëve të hidhnin poshtë teoritë e daljes nga laboratori, duke thënë se mundësia është “jashtëzakonisht e pamundur”.

Dr Wiesendanger argumenton faktin se nuk është gjetur asnjë strehues natyral për Covid dhe shqetësimet e sigurisë në lidhje me Institutin Wuhan për Virologjinë (foto) sugjerojnë se virusi ka rrjedhur nga atje

Dr. Wiesendanger pranoi hapur për mediat gjermane se ai nuk ka asnjë "bazë shkencore" për të besuar se virusi u arratis nga laboratori i Wuhan.

Por ai këmbënguli se ka mjaft 'prova rrethanore' që sugjerojnë se një rrjedhje laboratori është shpjegimi më i mundshëm.

"Unë jam 99.9 për qind i sigurt që koronavirusi erdhi nga laboratori", i tha ai gazetës gjermane ZDF.

Ndër provat që Wiesendanger paraqet është fakti që, përkundër këmbënguljes së Kinës që janë kryer kërkime të hollësishme, ende nuk është gjetur ndonjë strehim natyror për virusin.

Versioni më i afërt i COVID që gjendet në natyrë është një koronavirus i gjetur në lakuriqët e natës që jetojnë në një minierë në Mojiang në 2012 – etiketuar RaTG13 nga studiuesit.

Dr. Wiesendanger tregon se këta lakuriqë jetojnë rreth 1931 kilometra nga Wuhan, që do të thotë se nuk ka gjasa që ata ta mbartnin virusin në qytet.

Shkencëtarët e OBSH-së gjithashtu theksuan në raportin e tyre se kontakti midis qytetarëve të Wuhan dhe lakuriqëve të natës është i pazakontë.

Ai argumenton se mënyra më logjike që koronavirusi të ketë arritur në Wuhan ishte përmes mostrave të mbledhura në Institutin e Virologjisë Wuhan për kërkime.

Ai thotë se virusi më pas u adaptua nga njerëzit në të ashtuquajturën hulumtim 'fitim-i-funksionit', i krijuar për ta bërë atë më infektues dhe potencialisht më vdekjeprurës.

Dr. Wiesendanger tregon për prova që tregojnë se COVID është përshtatur mirë për të infektuar qelizat njerëzore.

Ai thotë se shqetësimet e sigurisë të ngritura në lidhje me laboratorin para fillimit të pandemisë tregojnë se një rrjedhje infektimi do të ishte e mundur dhe më tej pretendimet se shkencëtarët që punonin në institut ishin ndër disa nga të infektuarit e parë.

Ai argumenton se punimi i tij nuk ka për qëllim komunitetin shkencor, por për të ndezur debat publik – veçanërisht rreth hulumtimit se si erdhi virusi.

Përfundimet e Dr. Wiesendanger pajtohen me disa zyrtarë amerikanë, të cilët kanë argumentuar se një rrjedhje laboratorike është shpjegimi ‘më i besueshëm’ për pandeminë.

Por studiuesit e OBSH-së të udhëhequr nga Dr. Peter Embarek, thonë se si viruset kërcejnë nga kafshët tek njerëzit, nuk pajtohen.

Shkencëtarët e OBSH-së të udhëhequr nga Peter Embarek këmbëngulin se teoritë e rrjedhjeve të laboratorit janë 'jashtëzakonisht të pamundura' dhe kanë bërë thirrje për asnjë studim të mëtejshëm në to

Duke vizituar Institutin Wuhan në qendër të teorive të rrjedhjes së virusit, Dr. Embarek tha se është ‘jashtëzakonisht e pamundur’ që virusi të dalë në shesh dhe bëri thirrje për asnjë studim të mëtejshëm të kësaj teorisë.

Ky qëndrim është ndjekur që nga shefi i OBSH-së Dr. Tedros i cili këmbënguli që të gjitha teoritë të mbesin në tryezë, megjithëse është e paqartë nëse ai propozon të studiojë më tej rrjedhjet laboratorike./Motilokal.com