Fakte interesante rreth mjegullës

Fakte interesante rreth mjegullës

Mjegullën e përbëjnë pikëza të imëta të kondensimit të avullit të ujit dhe kristaleve të imëta të akullta, të cilat rrinë pezull në shtresën e përdheses së ajrit dhe zvogëlojnë dukshmërinë horizontale më pak se 1 km. Në qoftë se dukshmëria horizontale është më e vogël se 200 m, atëherë është mjegulla e dendur dhe ajo shënohet me shenjën ≡². Nëse dukshmëria horizontale është prej 200-500 m, atëherë është mjegull me dendësi mesatare dhe shënohet ≡¹. Kur dendësia është 500 deri 1000 m, atëherë është e rrallë dhe shënohet me ≡°.

Nëse mjegulla gjendet në afërsi të tokës dhe qielli shihet mirë, atëherë mjegulla e tillë konsiderohet si mjegull përdhese.

Mjegulla mund të jetë e hollë ose e trashë, domethënë njerëzit kanë vështirësi të shohin përmes saj.

Ajo formohet kur ndryshimi midis temperaturës së ajrit dhe pikës së vesës është më pak se 2.5 °C (4.5 °F).

Trashësia e mjegullës ndryshon në varësi të atmosferës, temperatura, moti dhe vendndodhja.

Mjegulla ka të ngjarë të ndodhë gjatë natës ose afër agimit kur temperaturat e ditës janë në nivelin më të ulët.

Ekzistojnë shumë lloje të mjegullave, të tilla si mjegulla e avullimit, mjegulla advektive, mjegulla e rrezatimit, mjegulla e akullit, mjegulla e breshrit, mjegulla tokësore dhe mjegulla e sipërme.

Në varësi të lagështirës dhe temperaturës, mjegulla mund të formohet shumë papritur dhe më pas të zhduket po aq shpejt. Kjo quhet mjegull e shpejt.

Mjegulla e detit, e cila shfaqet afër trupave me ujë të kripur, është ndikuar shumë nga prania e llakut të detit dhe kristaleve mikroskopike të kripës ajrore.

Mjegull në formë ylberi një fenomen i ngjashëm me një ylber, prodhuar nga rrezet e diellit që shkëlqejnë në mjegull.

Hijet janë hedhur nëpër mjegull në tre dimensione. Mjegulla është mjaft e dendur për t’u ndriçuar nga drita që kalon nëpër boshllëqe në një strukturë ose pemë, por mjaft e hollë për të lënë një sasi të madhe të asaj drite të kalojë për të ndriçuar pikat më tej. Këto hije voluminoze janë krijuar në të njëjtën mënyrë si rrezet krepuskulare, të cilat janë hijet e reve. Në mjegull, janë objektet e ngurta që hedhin hije.

Sipas librit të rekordeve të Guinness, vendi më së shumti mjegull në botë është ishulli i Newfoundland në Kanada, ku rryma e ftohtë e Labradorit nga veriu takohet me rrjedhën shumë më të ngrohtë të Gjirit nga jugu, duke krijuar 206 ditë mjegull në vit.

Ndërsa qyteti me më së shumti mjegull në botë është New Orleans me 200 ditë mjegull në vit.

Ndërkaq, San Francisko mund të mos jetë në krye të listës për sa i përket numrit të ditëve me mjegull, sepse mjegulla është e famshme në San Francisko. Në fakt, edhe pse ka vetëm 135 ditë me mjegull, asnjë vend në Tokë nuk është më shumë i lidhur me mjegullën.

Zona me më së shumti mjegull në Shtetet e Bashkuara të Amerikës është Point Reyes në  Kaliforni me rreth 220 ditë mjegull në vit.

Fjala "mjegull" gjithashtu mund t'i referohet reve, grimcave të tymit, grimcave të akullit ose përzierjet të këtyre komponentëve.

Në kushte të ngjashme, por me dukshmëri më të madhe se 1.000 metra fenomeni cilësohet si mjegull në varësi të faktit nëse errësimi është shkaktuar nga pika uji ose grimca të ngurta.

Shumë kultura antike mblidhnin ujin nga mjegulla duke vendosur enë të mëdha nën pemë dhe shkurre. Kjo metodë e mbledhjes së ujit ishte efektive, por jo aq e efektshme sa mbledhja e ujërave të shiut ose uji tjetër të lëngshëm.

Sot, inxhinierët janë duke punuar në mënyra më të sofistikuara për të mbledhur ujë nga mjegulla. Mënyra më efektive ka qenë zhvillimi i “rrjeta të mjegullës”. Rrjetat e mjegullave janë shumë të mëdha dhe të ndërtuara në zona të thata. Ndërsa bie mjegulla, pikat e ujit formohen rreth rrjetave të hollë dhe derdhen në pishinat e grumbullimit. Në një ditë, një rrjetë e vetëm mund të mbledhë më shumë se njëqind litra ujë.

Pyjet e Redwood të Kalifornisë marrin rreth 30 deri në 40 për qind të lagështisë së tyre nga mjegulla bregdetare me anë të pikave të mjegullës.

Prania e mjegullës ka luajtur shpesh një rol kyç në ngjarjet historike, të tilla si betejat strategjike. Një shembull është Beteja e Long Island (27 gusht 1776), kur gjenerali amerikan George Washington dhe komanda e tij iu  shmangen kapjes së afërt nga ushtria britanike, duke përdorur mjegullën për t’u fshehur. Një shembull tjetër është Dita D (6 qershor 1944) gjatë Luftës së Dytë Botërore, kur Aleatët zbarkuan në plazhet e Normandisë në Francë kushtet e motit ishin me mjegull. Rezultatet pozitive dhe ato negative janë raportuar nga të dy palët gjatë asaj beteje, për shkak të dukshmërisë jo të mirë. /Motilokal.com