Goditjet e rrufesë do të dyfishohen në Arktik ndërsa klima po ngrohet

Goditjet e rrufesë do të dyfishohen në Arktik ndërsa klima po ngrohet

Në vitin 2019, Shërbimi Kombëtar i Motit në Alaska raportoi se kishte parë goditjet e para të rrufesë brenda 482 kilometrave nga Poli i Veriut. Goditjet e rrufesë janë pothuajse të padëgjuara mbi Rrethin Arktik, por shkencëtarët e udhëhequr nga studiuesit në Universitetin e Kalifornisë, Irvine kanë botuar kërkime të reja në revistën “Nature Climate Change” duke detajuar se si goditjet e rrufeve të Arktikut do të rriten me rreth 100 për qind në tokat veriore nga fundi i shekullit ndërsa klima vazhdon të ngrohet.

"Ne kemi parashikuar se si rrufeja në pyjet boreale dhe rajonet e tundrës Arktike do të ndryshojnë në të gjithë Amerikën e Veriut dhe Euroazinë", tha shkencëtari Yang Chen.

Gjetja ofron një vështrim të shkurtër për ndryshimet që janë duke pritur për Arktikun ndërsa planeti vazhdon të ngrohet; sugjeron që raportet e motit në Arktik gjatë verës do të jenë më afër atyre që shihen sot në jug, ku stuhitë e rrufesë janë më të zakonshme.

James Randerson, i cili ishte bashkëautor i studimit, ishte pjesë e një fushate të udhëhequr nga NASA që studioi zjarret në Alaska gjatë vitit 2015, i cili ishte një vit ekstrem.

"2015 ishte një vit i jashtëzakonshëm i zjarreve për shkak të numrit rekord të vatrave me zjarre", tha Randerson. "Një gjë që na shtyu të mendonim ishte se rrufeja ishte përgjegjëse për numrin rekord të zjarreve."

Duke përdorur parashikimet e ardhshme të klimës nga modele të shumta të përdorura nga Kombet e Bashkuara, ekipi vlerësoi një rritje të konsiderueshme të goditjeve të rrufeve si rezultat i rritjeve të konvekcionit atmosferik dhe stuhive më intensive.

Zjarret, shpjegoi Randerson, djegin kullosa, myshqe dhe shkurre që janë përbërës të rëndësishëm të ekosistemeve të tundrës Arktike. Bimë të tilla mbulojnë pjesën më të madhe të peizazhit dhe një gjë që ata bëjnë është të mbajnë farërat e pemëve që të mos lëshojnë rrënjë në tokë. Pasi një zjarr të digjet larg bimëve të ulëta, megjithatë, farat nga pemët mund të rriten më lehtë në tokë të zhveshur, duke lejuar që pyjet të zgjerohen në veri. Pyjet me gjelbërim të përjetshëm do të zëvendësojnë atë që zakonisht është një peizazh i mbuluar nga bora; ngjyra e bardhë e borës reflekton rrezet e diellit përsëri në hapësirë, por pyjet e errëta thithin energjinë diellore, duke ndihmuar në ngrohjen e rajonit edhe më tej.

Dhe ka më shumë telashe: më shumë zjarre nënkuptojnë më shumë ngrica të përhershme - toka e ngrirë shumëvjeçare që përcakton pjesën më të madhe të peizazhit të Arktikut - do të shkrihen ndërsa zjarret heqin shtresat mbrojtëse izoluese të myshkut dhe lëndës organike të vdekur që mbajnë tokat të freskëta. Permafrost ruan shumë karbon organik, nëse shkrihet nga akulli, do të shndërrohet në gazra serë dioksid karboni dhe metani, i cili, kur lirohet, do të nxisë edhe më shumë ngrohjen.

Chen dhe Randerson theksuan se shkencëtarët duhet të fillojnë t'i kushtojnë më shumë vëmendje frekuencës së goditjeve të rrufesë në Arktik në mënyrë që të mund të vlerësojnë se si zhvillohet historia në dekadat e ardhshme.

"Ky fenomen është shumë sporadik dhe është shumë e vështirë të matet me saktësi për periudha të gjata kohore", tha Randerson. "Është e rrallë të kesh vetëtima mbi Rrethin Arktik"./Motilokall.com