Shkrirja e shtresave të akullit bëri që nivelet globale të detit të rriten deri në 18 metra

Shkrirja e shtresave të akullit bëri që nivelet globale të detit të rriten deri në 18 metra

Dihet mirë se ngritja e nivelit të detit i shkaktuar nga klima është një kërcënim i madh. Studimi i ri ka zbuluar se ngjarjet e mëparshme të humbjes së akullit mund të kishin shkaktuar rritje të nivelit të detit me shpejtësi prej rreth 3.6 metra në shekull, duke ofruar të dhëna jetike se çfarë pritet përpara nëse ndryshimi i klimës do të vazhdojë pa u ndalur.

Një ekip shkencëtarësh, i udhëhequr nga studiues të Universitetit Durham, përdori të dhëna gjeologjike të niveleve të detit në të kaluarën për të hedhur dritë mbi akujt përgjegjëse për një impuls të shpejtë të ngritjes së nivelit të detit në të kaluarën e afërt të Tokës.

Të dhënat gjeologjike na tregojnë se, në fund të epokës së fundit të akullit rreth 14,600 vjet më parë, nivelet e detit u rritën me dhjetëfishin e shkallës aktuale për shkak të “Meltwater Pulse 1A” (MWP-1A); një ngjarje e ngritjes së nivelit të detit 500 vjet më parë.

Deri më tani, komuniteti shkencor nuk ka qenë në gjendje të bie dakord se cila shtresë akulli ishte përgjegjëse për këtë rritje të shpejtë.

Studimi i ri përdori të dhëna të hollësishme gjeologjike të nivelit të detit dhe teknikat më të fundit të modelimit për të zbuluar burimet e MWP-1A.

Shumica e ujërave të shkrirë duket se kanë origjinën nga ish-shtresat e akullit të Amerikës së Veriut dhe Euroazisë, me kontribut minimal nga Antarktida.

Përveç përmbytjes së zonave të mëdha të tokës së ulët, ky shkarkim i pashembullt i ujit të ëmbël në oqean, i krahasueshëm me shkrirjen e një akulli dy herë më të madh se Groenlanda.

Rezultatet janë të rëndësishme për kuptimin tonë të ndërveprimeve akull-oqean-klimë që luajnë një rol të rëndësishëm në formësimin e modeleve të motit tokësor. Gjetjet janë veçanërisht në kohë me shkrirjen e shpejtë të akullit të Grenlandës, duke kontribuar në një rritje në nivelet e detit dhe ndryshime në qarkullimin global të oqeanit.

Për zbulimet, autori kryesor Yucheng Lin tha: "Pavarësisht se u identifikua mbi 30 vjet më parë, ka qenë çuditërisht sfiduese të përcaktoje se cila shtresë akulli ishte kontribuuesi kryesor në këtë rritje dramatike të niveleve të detit.”

"Më parë, shkencëtarët u përpoqën të studionin burimin e ngritjes së nivelit të detit bazuar në të dhënat e nivelit të detit nga tropikët, por shumica e atyre studimeve nuk ishin dakord me të dhënat gjeologjike të ndryshimit të shtresës së akullit.

Rritja e niveleve të detit për shkak të ngrohjes së klimës përbën një rrezik të madh për shoqërinë./Motilokal.com