Studenti britanez 21-vjeçar dëshiron të bëhet personi më i ri që ecë vetëm drejt Polit të Jugut

Studenti britanez 21-vjeçar dëshiron të bëhet personi më i ri që ecë vetëm drejt Polit të Jugut

Tom Warburton, nga Mbretëria e Bashkuar, aktualisht është duke u trajnuar për të udhëtuar në distancë prej 1.100 kilometra nga Hercules Inlet, në bregdetin e Antarktidës, në Polin e Jugut.

Ai po planifikon të niset në nëntorin e ardhshëm, dhe po vlerëson se do t’i duhen rreth 45 ditë për të përfunduar ekspeditën në temperaturat që mund të arrijnë më të ulëta rreth -35 °C (-31 °F).

Euronews do të ndjekë Tomin ndërsa ai stërvit dhe përgatitet për udhëtim.

Mbajtësi aktual i rekordeve botërore është Scott Sears, i cili arriti këtë në vitin 2017 në moshën 27 vjeçare.

Shumë pak njerëz kanë udhëtuar në këmbë në Polin e Jugut. Shkuarja i vetëm nuk është e lehtë, për një udhëtim si ky, pasi shumica e eksploruesve janë të shoqëruar me skuadër, traktorë, qen dhe ushqim.

Gjithçka varet nga kushtet, pasi që nga marsi deri në shtator, dielli është gjithmonë nën horizont - dhe pastaj, nga shtatori në mars, ai është vazhdimisht është sipër tij. Kjo do të thotë se ke 24 orë të plotë të diellit në verë dhe 24 orë errësirë në dimër.

Por Tom thotë se është gati për sfidën pasi planifikon të kryen ushtrinë, që është një mundësi e mirë, që kërkon një disiplinë të ngjashme.

"Ju ngriheni dhe ecni 20 milje në ditë", tha ai për Euronews.

Për studentin, shqetësimi më i madh nuk është të vdes gjatë rrugës, por është krijimi i një harte të vlefshme të motit, në mënyrë që të mund të gjurmojë tiparet meteorologjike në të gjithë zonën ku do të ecë. 21-vjeçari gjithashtu do të shkojë në disa ekspedita në Norvegji dhe Islandë, e cila është aty ku ai do të jetë në gjendje të fillojë dhe të hartojë rrugën. Por në Antarktidë, është shumë më problematike, pasi askush nuk jeton vërtet atje.


Gjatë dy viteve të stërvitjes së tij, Tom ka arritur të zgjedh disa trukime që do të ballafaqohet gjatë rrugës për t'u përgatitur për të panjohurën. Një nga këto: nëse ai duhet ta ndiejë marrjen e erës, ai do t'i bashkëngjisë mëndafshit në skijat e tij dhe do të gjurmojë se në cilin drejtim fryn era.

Tom fillimisht ishte menduar të niste në udhëtim këtë muaj, por siç thotë se ai u detyrua të anulon për një vit pasi nënvlerësoi trajnimin e pakët dhe rëndësinë e sponsorizuesve.

Udhëtimi do t'i kushtojë rreth 75,300 €, por, me atë çmim, do të thotë gjithashtu "përafërsia e tij" pasi që realisht mund të kushtojë shumë më tepër. Për shembull, ai duhet të mendojë për të gjitha shtesat e vogla siç është thirrja e kostove midis Britanisë së Madhe dhe Polit Jugor që arrijnë rreth 40-50 £ (46-57 €) në minutë.

Disa ofrues madje mund të paguajnë rreth 200 £ (230 €) në minutë.

Duke folur për Euronews, Tom tha se ai synon të kufizojë numrin e thirrjeve telefonike që ai do të bëjë pasi "për sa i përket vetmisë, gjëja më e keqe është të dëgjoni nënën time në telefon ndërsa unë jam ulur në mes askund".

Ai thotë se ai përkundrazi do të sjellë "komoditete të tjera krijuese" gjatë rrugës, të tilla si muzika dhe materialet e tij për ta ndihmuar atë të ngritët në aftësitë e tij në gjuhën frënge.

21-vjeçari jo vetëm që do të mbledhë para për këtë udhëtim - ai gjithashtu do të fillojë mbledhjen e parave për bamirësi të tilla si Ndihmë për Heronjtë dhe Spitalin e Madh Ormond Street, dy muaj para se të nisej në udhëtimin e tij.

Ai synon të mbledh rreth 139,000 € në total.

Ne mes të askundit

Pasi të jetë atje në motin e vlerësuar -35 °C, si do të jetë në gjendje të bëjë gjërat themelore? Si larja e dhëmbëve, apo larja e trupit?

Me sa duket, shumë njerëz e pastrojnë veten me ndonjë faculet të lagura. Meqenëse ai do të bëjë ski për rreth dhjetë orë në ditë, ai do të djersitet shumë më shumë dhe për këtë arsye është edhe e rëndësishme të qëndroni të pastër.

Ai thotë: "ju mund të bëni një dush gjysmë të zhveshur, kështu që të mund të gërmoni një vrimë dhe të futeni në një banjë. Një banjë me akull të ftohtë, hidheni dhe pastaj hidheni në çantën tuaj të gjumit" për t'u ngrohur përsëri. /Motilokal.com


 
 

View this post on Instagram

 
Powering through to the weekend like.... The lack of visibility highlighting the isolation and disconcerting nature of solo expeditions. @terraglacialis #polar #teampolarendeavour #southpole #tomwarburton #tomwarburtonexplore #adventure #travel #ski #explore #adventure #tomwarbs #travel #antarctica #norway

A post shared by  Tom Warburton (@tom_warbs) on