Shkencëtarët nxisin njerëzit të hanë më pak mish për shkak të ndryshimeve klimatike

Shkencëtarët nxisin njerëzit të hanë më pak mish për shkak të ndryshimeve klimatike

Shkencëtarët po i kërkojnë njerëzve të hanë më pak mish pasi paralajmërojnë se bota po përballet me një emergjencë klimatike.

Në një punim të botuar sot në revistën BioScience, një ekip global i shkencëtarëve ka deklaruar një emergjencë klimatike, duke detajuar gjashtë fushat e veprimit për të cilat ata thonë se duhet të adresohen që mund të ndihmojnë në ngadalësimin e ndikimit të ndryshimeve klimatike.

Punimi, i cili përmban më shumë se 11,000 nënshkrime të shkencëtarëve nga 153 vende të botës, është autor i shkencëtarëve nga Universiteti i Sidneit, Universiteti Shtetëror Oregon, Universiteti i Kejptaun dhe Universiteti Tufts.

Ekipi i studiuesve kreu një analizë shkencore të më shumë se 40 viteve të të dhënave në dispozicion të publikut, të cilat përfshinin faktorë të tillë si shpyllëzimi, shkalla e pjellorisë dhe emetimet e karbonit.

Një nga gjashtë fushat e veprimit të përmendura nga ekspertët ishte ushqimi, ku ata thanë se njerëzit duhet të konsumojnë me shumë produkte bimore dhe me pak produkte shtazore.

Ata shpjeguan se ky veprim "do të zvogëlonte ndjeshëm emetimet e gazrave të metanit dhe serave të tjera dhe do të çlironte tokat bujqësore për rritjen e ushqimit njerëzor sesa ushqimin e bagëtive".

Shkencëtarët shtuan se përpjekja për të zvogëluar mbeturinat e ushqimit është jetike, pasi një e treta e prodhimeve ushqimore nuk konsumohet, përkundrazi përfundon si mbeturin.

"Shkencëtarët kanë një detyrim moral të paralajmërojnë njerëzimin për çdo kërcënim që i kanosët shëndetit të tyre", tha Dr Thomas Newsome, nga Universiteti i Sidneit.

"Nga të dhënat që kemi, është e qartë se po përballemi me një emergjencë klimatike."

Në letër, shkencëtarët shpjegojnë se "përshtatja" me mënyrën në të cilën ndryshimi i klimës ka ndikuar në jetën tonë "nënkupton transformimin e mënyrave që qeverisim, menaxhojmë, hamë dhe përmbushim kërkesat materiale dhe energjetike".

Sipas një studimi të  kryer nga Universiteti i Oksfordit në Qershor të 2018-ës, ndjekja e një diete vegane mund të jetë "mënyra më e madhe" për zvogëlimin e ndikimit mjedisor të një personi.

Studiuesit deklaruan se nëse një individ redukton konsumimin e mishit dhe produktet e qumështit nga dieta e tyre, kjo mund të zvogëlojë gjurmët e tyre të karbonit në ushqim deri në 73 për qind.

Emetimet nga bagëtitë në të gjithë botën aktualisht përbëjnë 14.5 për qind të të gjitha emetimeve të gazrave serrë antropogjene, thotë Organizata e Ushqimit dhe Bujqësisë e Kombeve të Bashkuara.

Në fillim të këtij viti, 60 shkencëtarë nënshkruan një letër të hapur duke kërkuar që të konsumojnë më pak mish dhe qumësht.

Letra u bëri thirrje kryetarëve të bashkive në të gjithë globin që të zvogëlojnë sasinë e produkteve shtazore në mensat publike në mënyrë që të "mbajnë një klimë të sigurt dhe planet për të ardhmen e njerëzimit". /Motilokal.com