Disa fakte rreth Rrugës së Qumështit

Disa fakte rreth Rrugës së Qumështit

Rruga e Qumështit është galaktika që përmban sistemin tonë Diellor. Ky emër rrjedh nga pamja e galaktikës prej Tokës në formën e një vije të hollë që shkëlqen dhe që ka një aspekt "qumështor". Termi "Rruga e Qumështit" është një përkthim nga latinishtja via lactea. 

Nga Toka, Rruga e Qumështit duket si tufë drite sepse struktura e saj në formë disku shihet nga brenda. Galileo Galilei ishte i pari që pa yjet të veçuar e jo si një tufë drite me teleskopin e tij në vitin 1610. Deri në kohët e hershme të vitit 1920, shumica e astronomëve mendonin se Rruga e Qumështit i përmbante të gjitha yjet e universit. 

Rruga e Qumështit ka formën e një spiraleje me një diametër prej rreth 100,000 vite dritë deri 120,000 vite dritë dhe përmban rreth 400-600 miliard yje. Mund të ketë të paktën 100 miliardë planete në Rrugën e Qumështit. 

Që nga viti 2002, astronomët janë në mëdyshje nga një objekt i çuditshëm në qendrën e Rrugës së Qumështit që besohej se ishte një re gazi e drejtuar drejt vrimës së zezë gjigante të galaktikës sonë, e quajtur Shigjetari A * (ose Sgr A * për shkurt).

Galaktika jonë e yjeve e Rrugës së Qumështit është aq e madhe sa që me shpejtësinë e dritës do të duheshin 100,000 vjet për të udhëtuar nëpër të!

milky-way-nasa

Duhen midis 225 dhe 250 milionë vjet që Dielli për në orbitën e Rrugës së Qumështit.

Koha që kërkon Dielli në orbitën e Rrugës së Qumështit njihet si Viti Galaktikë.

Rruga e Qumështit filloi si një seri rajonesh të dendura në universin e hershëm jo shumë kohë pas Big Bang. Yjet e parë që u formuan ishin në grupe të rrumbullakëta që ekzistojnë akoma. Ata janë ndër yjet më të vjetër të formuar në rajonin e Rrugës së Qumështit.

Mosha e Rrugës së Qumështit është një pyetje e ndërlikuar për t'u përgjigjur, megjithëse mund të themi se yjet më të vjetër janë 13.4 miliardë vjeç, por galaktika siç e dimë sot, prapëseprapë duhej të formohej nga grupimet sferike dhe galaktikat eliptike të xhuxhit në një vallëzimi elegant gravitacional.

Galaxy

Rruga e Qumështit lëviz nëpër hapësirë me një shpejtësi prej rreth 552 kilometra në sekondë  (343 milje në sekondë) në lidhje me rrezatimin e Sfondit Kozmik të Mikrovalës.

Galaktika jonë do të përplaset me Andromeda Galaxy në rreth 5 miliardë vjet. Disa astronomë i referohen dy galaktikave tona si një sistem binar të spirales gjigante.

Grupi Lokal është grupi galaktikë që përfshin Rrugën e Qumështit. Grupi Lokal përfshin më shumë se 54 galaktika, shumica prej tyre galaktika xhuxhësh. Qendra e saj e gravitetit është e vendosur diku midis Rrugës së Qumështit dhe Galaxy Andromeda.

Vetë Grupi Lokal është pjesë e një koleksioni më të madh të galaktikave të quajtura Supercluster i Galaktikave Virgo.

Të gjitha galaktikat nuk janë njësoj, por shumica përshtaten në një nga tre grupet kryesore: 1) galaktikat spirale (siç është Rruga e Qumështit), 2) galaktikat eliptike dhe 3) galaktikat e parregullta.

milky way nasa

Dielli, Toka, dhe pjesa tjera të sistemit diellor janë të vendosura rreth 27,000 vite dritë larg nga Qendra Galaktike e Rrugës së Qumështit.

Deri në vitin 1924, Rruga e Qumështit ishte galaktika e vetme e njohur.

Forma e Rrugës së Qumështit u zbulua nga Edwin Hubble.

Filozofi i lashtë grek Democritus, i cili jetoi rreth vitit 460 deri në 370 para Krishtit, ishte personi i parë i njohur që sugjeroi që Rruga e Qumështit është bërë nga yjet.

Kur një person sheh Rrugën e Qumështit natën, ata shohin vetëm rreth 0.0000025% të qindra miliarda yjeve të galaktikës.

milky way from earth

Në Kinë, Rruga e Qumështit quhet "Lumi i Argjendtë".

Romakët e quajtën galaktikën tonë Rruga e Qumështit sepse ua kujtonte qumështin. Grekët e quajtën atë Rrethi i Qumështit. Në fakt, fjala "galaktikë" është nga fjala greke për qumësht.

Në mitologjinë Greke, Rruga e Qumështit u krijua kur Hera derdhi qumështin e saj. Ajo u përshkrua gjithashtu si rruga për në malin Olimp, ose shtegu i rrënimit të bërë nga karroca e Helios (perëndisë së diellit).

Në Sanskritisht, Rruga e Qumështit quhet Akash Ganga, ose "Ganges of the heavens". /Motilokal.com