Studimi: Rrufeja ka veti të fuqishme të pastrimit të ajrit

Studimi: Rrufeja ka veti të fuqishme të pastrimit të ajrit

Rrufeja mund të jetë një pastrues atmosferik shumë më i rëndësishëm sesa mendohej më parë, sipas një analize të re të matjeve historike të mbledhura nga një aeroplan që studionte stuhitë në vitin 2012, të dhëna që fillimisht mendohej se ishin të pasakta.

Ndërsa disa nga cilësitë e pastrimit të ajrit nga rrufetë tashmë janë kuptuar mirë në veçanti krijimi i oksidit të azotit dhe hidroksidit që mund të nxjerrë gazra të ndryshëm serë nga qielli.

Duket se të dy rrufetë dhe ngarkesat elektrike më të dobëta, të padukshme përreth tyre mund të prodhojnë oksidantë hidroksil (OH) dhe hidroperoksil (HO 2) tërheqës të ndotësve, të cilët gjithashtu mund të heqin gazra të tilla si metani dhe monoksidi i karbonit nga atmosfera.

"Fillimisht, ne pamë këto sinjale të mëdha OH dhe HO 2 të gjetura në re dhe pyetëm, çfarë nuk shkon me instrumentin tonë?", thotë meteorologu William Brune nga Universiteti Shtetëror i Penn.

"Ne supozuam se kishte instrument në zhurmë, kështu që hoqëm sinjalet e mëdha nga baza e të dhënave dhe i vendosëm në magazinim për studime të mëvonshme."

Këto lexime të vitit 2012 u morën nga një aeroplan i NASA-s që fluturonte mbi Kolorado dhe Oklahoma, duke matur kudhrën (ose pjesën e sipërme) të reve të stuhisë. Analiza e fundit, plus të dhënat e mbledhura në tokë në të njëjtën kohë, treguan se rrufeja po prodhonte me të vërtetë këto nivele të larta të oksidantëve.

Një seri simulimesh laboratorike mbështesnin idenë se si rrufeja e dukshme dhe ngarkesat elektrike të padukshme në ajër mund të prodhonin sasi ekstreme të radikalëve hidroksil dhe hidroperoksil. Sidoqoftë, në ajër ata zbuluan pak ose aspak oksid nitrik dhe ozon të prodhuar nga lloji i rrufesë që mund të shihni në qiell dhe rezultatet e laboratorit ishin të pasigurta edhe në këto molekula.

Vlen të theksohet se shumica e rrufeve kurrë nuk godasin tokën, por megjithatë po shkaktojnë një mori reagimesh kimike në re.

Për momentin, hidroksili dhe hidroperoksili i prodhuar nga rrufeja nuk përfshihen në modelimin atmosferik, një lëshim që mund të jetë domethënës.

"Përmes historisë, njerëzit ishin të interesuar vetëm në rrufe për shkak të asaj që mund të bënin në tokë", thotë Brune.

Ka shumë pasiguri në të dhëna, studiuesit pranojnë, kryesisht për shkak se të dhënat e tyre janë nga një pjesë e vogël e botës për një kohë të kufizuar, por ata vlerësojnë se midis 2-16 për qind e oksidimit atmosferik global mund të shkaktohet nga stuhitë e rrufeve.

Ndërsa planeti nxehet, stuhitë dhe rrufetë ka të ngjarë të bëhen më të zakonshme, gjë që do të ndikojë në ekuilibrin e gazrave serë në ajër, ndoshta shumë më tepër sesa kishin menduar shkencëtarët deri në këtë pikë.

Tani që dimë më shumë për atë që po ndodh, faza tjetër e hulumtimit do të jetë marrja e matjeve të këtyre efekteve në vendet që nuk janë Oklahoma dhe Kolorado dhe tingëllon me gjasë se ka shumë më shumë për të zbuluar.

"Shumica e stuhive janë në tropikët", thotë Brune. "E gjithë struktura e stuhive të fushës së lartë është e ndryshme nga ato në vendet tropikale. Është e qartë se kemi nevojë për më shumë matje të avionëve për të zvogëluar këtë pasiguri."/Motilokal.com