Kërkesa globale për energji elektrike po rritet më shpejt se burimet e ripërtëritshme

Kërkesa globale për energji elektrike po rritet më shpejt se burimet e ripërtëritshme

Energjia e rinovueshme është zgjeruar shumë shpejt, por jo aq sa për të përmbushur një reagim të fortë në kërkesën globale të energjisë elektrike këtë vit, duke rezultuar në një rritje të përdorimit të energjisë së qymyrit që rrezikon shtytjen e emisioneve të dioksidit të karbonit nga sektori i energjisë elektrike në nivele rekord vitin e ardhshëm, thotë një raport i ri nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë.

Pas rënies me rreth 1% në vitin 2020 për shkak të ndikimeve të pandemisë Covid-19, kërkesa globale për energji elektrike është vendosur të rritet me afër 5% në vitin 2021 dhe 4% pritet në 2022, nxitur nga rimëkëmbja ekonomike globale, që sipas Raportit gjysmëvjetor të Tregut të Energjisë EEA të botuar sot. Pjesa më e madhe e rritjes së kërkesës për energji elektrike pritet të vijë nga rajoni Azi Paqësor, kryesisht Kina dhe India.

Bazuar në cilësimet aktuale të politikave dhe tendencat ekonomike, prodhimi i energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme, duke përfshirë energjinë hidrike, erën dhe PV diellore, është në rrugën e duhur për t'u rritur fuqishëm në të gjithë botën gjatë dy viteve të ardhshme, me 8% në vitin 2021 dhe me më shumë se 6% në 2022.

Por edhe me këtë rritje të fortë, burimet e rinovueshme do të jenë në gjendje të përmbushin vetëm gjysmën e rritjes së parashikuar të kërkesës globale për energji elektrike gjatë këtyre dy viteve, sipas raportit të ri të IEA-së.

Prodhimi i energjisë elektrike me bazë karburantesh fosile është vendosur të mbulojë 45% të kërkesës shtesë në 2021 dhe 40% në 2022, me pjesën tjetër të energjisë bërthamore. Si rezultat, emetimet e karbonit nga sektori i energjisë elektrike, të cilat ranë si në vitin 2019 dhe 2020, parashikohet të rriten me 3.5% në 2021 dhe me 2.5% në 2022, gjë që do t'i çonte ato në një lartësi të të gjitha kohërave.

Rritja e rinovueshme ka tejkaluar rritjen e kërkesës në vetëm dy vjet: 2019 dhe 2020. Por në ato raste, kjo ishte kryesisht për shkak të kërkesës jashtëzakonisht të ngadaltë ose në rënie, duke sugjeruar që burimet e ripërtëritshme që tejkalojnë pjesën tjetër të sektorit të energjisë elektrike.

"Energjia e rinovueshme po rritet në mënyrë mbresëlënëse në shumë pjesë të botës, por ende nuk është në vendin ku duhet të jetë për të na vënë në një rrugë drejt arritjes së emetimeve neto deri në mes të shekullit", tha Keisuke Sadamori, Drejtori i IEA-së për Tregjet e Energjisë dhe Sigurisë.

Në rrugën e përcaktuar zero karbon deri në vitin 2050, gati tre të katërtat e reduktimeve globale të emetimeve midis 2020 dhe 2025 ndodhin në sektorin e energjisë elektrike. Për të arritur këtë rënie, shtegu kërkon që prodhimi i energjisë elektrike me qymyr të bie me më shumë se 6% në vit.

Sidoqoftë, prodhimi i energjisë elektrike me qymyr është vendosur të rritet me gati 5% këtë vit dhe me një tjetër 3% në 2022, potencialisht duke arritur një të lartë të të gjitha kohërave, sipas Raportit të Tregut të Energjisë Elektrike.

Gjenerimi me gaz, i cili ra 2% në vitin 2020, pritet të rritet me 1% në 2021 dhe me gati 2% në 2022. Rritja e gazit mbetet e qymyrit sepse luan një rol më të vogël në ekonomitë me rritje të shpejtë në rajoni e Azi Paqësorit dhe përballet me konkurrencën nga burimet e rinovueshme në Evropë dhe Amerikën e Veriut.

Që nga Raporti i fundit i IEA-së për Tregun e Energjisë Elektrike në dhjetor 2020, të ftohtit ekstrem, nxehtësia dhe thatësira kanë shkaktuar tensione dhe përçarje serioze në sistemet e energjisë elektrike në të gjithë globin.

Si përgjigje, IEA po krijon një Shkallë të Ngjarjes së Sigurisë së Energjisë Elektrike për të gjurmuar dhe klasifikuar ndërprerjet e mëdha të energjisë, bazuar në kohëzgjatjen e ndërprerjes dhe numrin e konsumatorëve të prekur. Kriza e energjisë në Teksas në shkurt, ku miliona klientë ishin pa energji deri në katër ditë për shkak të motit të ftohtë, u caktua vlerësimi më i ashpër në këtë shkallë./Motilokal.com