Delfinët rozë drejt zhdukjes, peshkatarët në fokusin e teknologjisë për shpëtimin e specieve

Delfinët rozë drejt zhdukjes, peshkatarët në fokusin e teknologjisë për shpëtimin e specieve

Peshkatarët të cilët dikur kërkuan për delfinët e rrallë rozë të lumenjve tani po punojnë me studiuesit në xhunglën e Bolivisë Amazon për të siguruar mbijetesën e specieve.

Me ndihmën e teknologjisë për të kuptuar më mirë delfinin, shkencëtarët me grupin global mjedisor WWF (World Wide Fund for Nature) dhe OJQ-në boliviane Faunagua studiuan katër nga delfinët rozë në ujërat e ëmbla të lumit Ichilo.

Duke përdorur teknologjinë satelitore, peshkatarët tani janë në gjendje të gjurmojnë delfinët duke përdorur një aplikacion dhe të raportojnë vendndodhjet e tyre.

Pavarësisht statusit të delfinëve rozë të lumenjve, pak dihet për popullsinë dhe habitatet e tyre. Të dhënat nga programi i etiketimit do të ndihmojnë në sigurimin e informacionit jetësor në lidhje me atë që hanë delfinët, sa larg migrojnë dhe kërcënimet me të cilat përballen në Amazonë.

“Nëse delfinët janë mirë edhe njerëzit janë mirë. Gjithashtu peshkatarët do të kenë një perspektivë të re mbi një specie që ka qenë prej kohësh pre e tyre”, u shpreh Lila Sainz, shefja e WWF në Bolivi, transmeton euronews.

“Çdo gjë që prek delfinët prek njerëzit që përdorin ato burime dhe banon në ekosistemet detare përreth”, shtoi ajo.

Programi i etiketimit është vetëm një mënyrë që WWF shpreson se do të mbrojë më mirë këtë specie delfinësh në zhdukje./Motilokal.com