Disa këshilla për ta pastruar kopshtin nga gjethet e vjeshtës

Disa këshilla për ta pastruar kopshtin nga gjethet e vjeshtës

Pastrimi i gjetheve që bien në kopshtin tuaj nuk mund të jetë shumë zbavitës, ne zgjedhim ta shohim detyrën si një kompromis për ngjyrat e bukura të sezonit. Në rast se keni vështirësi në gjetjen e motivimit për pastrimin e oborrit tuaj këtë kohë, këtu janë disa mënyra të rëndësishme që pastrimi i gjetheve të vjeshtës mund të sjellë dobi për oborrin, shtëpinë dhe kopshtin tuaj.

Përfitimet e një pastrimi të plotë të rënies së gjetheve 

Sapo gjethet të kenë filluar të bien nga pemët, shumë prej tyre do të qëndrojnë në kopshtin tuaj. Një numër i vogël i gjetheve nuk është problem, por kur ato gjethe fillojnë të shumohen, ato duhet të hiqen! Lënia e shumë mbeturinave të pemëve (gjethet, degët dhe lëvoret) në lëndinën tuaj gjatë dimrit është e dëmshme për tri arsye:

Shtresa e trashë e gjetheve mund të lagët nga shiu dhe bëhet e rëndë, duke mbajtur bari dhe duke penguar rritjen e tij në pranverë.

Gjethet do të prishen me kalimin e kohës, por rritja e mykut dhe kërpudhave mund të përhapet përfundimisht në bar.

Mbulesa e fletëve mund të inkurajojë dëmtuesit e pranverës, si minjtë, urithët dhe minjtë e fushës që të jenë më aktive dhe shkatërruese për kopshtin tuaj.

Të tre skenarët mund të lënë lëndinë tuaj të copëzuar dhe të sëmurë pas dimrit. Për t’i parandaluar ato, duhet t’i hiqni gjethet para se të vije acar i parë.

Këshillë: Mënyra më e shpejtë dhe më e lehtë për të bërë pastrimin e gjetheve të vjeshtës është të përdorni një ventilator për gjethe ose vakum për gjethe. Mbani në mend që ata që pastrojnë me grabujë apo diçka tjetër, mund të jetë i dëmshëm për shpinën dhe shpatullat.

Në kopsht

Shumë kopshtar pëlqejnë të lënë një shtresë të gjetheve që bien në kopsht gjatë dimrit, sepse gjethet mund të veprojnë si pleh natyral. Ashtu si plehun që do ta blini në një dyqan, një shtresë e gjetheve mund të sigurojnë mbrojtje nga temperaturat e ashpra të dimrit, me suplementar shtesë për të qenë plotë me përbërës të dobishme. Sidoqoftë, nuk doni të lini gjethe shumë të tubuara, nëse nuk planifikoni t’i hiqni ato në pranverë, pasi ato mund të përfundojnë duke mbytur bimët. Një shtresë e trashë e gjetheve në kopsht gjithashtu mund të inkurajojë dëmtuesit për të marrë vendbanimin.

Këshillë: Ngritja e një shtrati apo lehe në kopsht mund të jetë një operacion delikatë – nuk doni të tërhiqni asnjë nga rezervuari i juaj! Një ventilator për gjethe mund të ndihmojë për të marrë ndonjë gjethe që janë të bezdisshëm në degët dhe bimëve tuaj.

Rreth shtëpisë

Gjethet që lejohen të grumbullohen në rrudhat e çatisë ose në ulluqet tuaja mund të shkaktojnë probleme të mëdha më vonë, kur shiu dhe bora fillojnë të bien. Gjethet dhe degët e mbërthyera mund të shkaktojnë bllokime, të cilat eventualisht bëhen diga akulli, duke rezultuar në çati të rrjedhshëm ose ulluqe të shkatërruara. Mënyra më e lehtë për të pastruar bllokimet është përdorimi i një ventilatori për gjethe me një shtojcë të tubit të gypave.

Përveç gjetheve në krye të shtëpisë tuaj, gjithashtu do të doni të hiqni gjethet nga themelet e shtëpisë tuaj, pasi gjethet mund të lagën dhe të kalbën mund të inkurajojnë myqe në shtëpinë tuaj.

Çfarë duhet të bëni me gjethet që bien?

Tani që ju keni pastruar lëndinën tuaj, keni ngrit shtretërit tuaj të kopshtit dhe keni hedhur në erë ulluqet tuaja, ju mund të pyesni se çfarë të bëni me të gjitha ato gjethe. Mënyra më efikase për të përdorur gjethet e mbetura është kthimi i tyre në përzierje plehrash! Plehrat të prodhuara nga gjethet e vjeshtës, të quajtur myk i gjetheve, janë një burim i madh i lëndëve ushqyese dhe të dobishme që mund t’i shtoni tokës apo kopshtit tuaj pas disa vitesh./Motilokal.com