Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë pret rekord në shtimin e kapaciteteve të reja të energjisë së rinovueshme

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë pret rekord në shtimin e kapaciteteve të reja të energjisë së rinovueshme

Shtimi i kapaciteteve të reja të energjisë së rinovueshme këtë vit parashikohet të rritet me 290 gigavat në nivel global, duke tejkaluar nivelin më të lartë të të gjitha kohërave të vendosura vitin e kaluar, sipas një raporti të ri të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë (IEA).

Instalimet rekord vijnë pavarësisht nga kostot në rritje të materialeve kryesore që përdoren për të bërë panele diellore dhe turbina me erë, sipas Raportit vjetor të Tregut të burimeve të rinovueshme të IEA-së.

Agjencia parashikon që deri në vitin 2026, kapaciteti global i energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme do të rritet me më shumë se 60 për qind nga nivelet e vitit 2020 në mbi 4.800 gigavat që është ekuivalente me kapacitetin total aktual të energjisë globale të karburanteve të kombinuara fosile dhe bërthamore.

Sipas raportit, burimet e rinovueshme do të përbëjnë pothuajse 95 për qind të rritjes së kapacitetit të energjisë globale deri në vitin 2026, ku vetëm panelet diellore fotovoltaike do të ofrojnë më shumë se gjysmën.

Sasia e kapaciteteve të rinovueshme që do të shtohet midis 2021 dhe 2026 pritet të jetë 50 për qind më e lartë se nga periudha 2015-2020, me rritjen e nxitur nga mbështetja më e fortë nga politikat e qeverisë dhe synimet më ambicioze të energjisë së pastër të shpallura përpara dhe gjatë COP26, Konferenca për Ndryshimet Klimatike, sipas IEA-së, transmeton Anadolu Agency.

"Shtesat rekord të këtij viti të energjisë elektrike të rinovueshme prej 290 gigavat janë një tjetër shenjë e shfaqjes së një ekonomi të re globale të energjisë", citohet të ketë thënë në raport drejtori ekzekutiv i IEA-së, Fatih Birol.

"Çmimet e larta të mallrave dhe energjisë që po shohim sot paraqesin sfida të reja për industrinë e rinovueshme, por çmimet e larta të karburanteve fosile i bëjnë burimet e rinovueshme edhe më konkurruese".

Katër tregje përbëjnë 80 për qind të ekspansionit

Raporti pret ngritje të rritjes së burimeve të rinovueshme në të gjitha rajonet krahasuar me periudhën 2015-2020, ku Kina paraqitet si lider global në vëllimin e shtimit të kapaciteteve.

Kina, emetuesi më i madh në botë çdo vit, pritet të arrijë 1.200 gigavat kapacitet total të energjisë së erës dhe diellit deri në vitin 2026, që do të jetë një arritje për 4 vjet më herët se objektivi i saj aktual i vitit 2030.

IEA parashikon që India do të dalë në krye për sa i përket shkallës së rritjes duke dyfishuar instalimet e reja krahasuar me periudhën 2015-2020.

Vendosja e burimeve të rinovueshme në Evropë dhe SHBA është në rrugën e duhur drejt përshpejtimit të ndjeshëm nga 5 vitet e mëparshme.

Këto katër tregje së bashku përbëjnë 80 për qind të ekspansionit të kapaciteteve të rinovueshme globalisht.

"Rritja e burimeve të rinovueshme në Indi është e jashtëzakonshme, duke mbështetur qëllimin e sapo shpallur të qeverisë për të arritur 500 gigavat kapacitet të energjisë së rinovueshme deri në vitin 2030 dhe duke theksuar potencialin më të gjerë të Indisë për të përshpejtuar tranzicionin e saj të energjisë së pastër", tha Birol.

"Kina vazhdon të demonstrojë fuqitë e saj të energjisë së pastër, me ekspansionin e burimeve të rinovueshme që sugjeron se vendi mund të arrijë kulmin e emetimeve të CO2 shumë përpara vitit 2030", thekson raporti.

Energjia diellore paraprin, por rritja e çmimeve të mallrave paraqet rrezik

Energjia diellore parashikohet të mbetet "energjia" e rritjes së energjisë elektrike të rinovueshme, thuhet në raport, pasi shtimi i kapacitetit të energjisë diellore pritet të rritet me 17 për qind këtë vit me një rekord të ri prej rreth 160 gigavat.

Shtimi i energjisë së erës pritet të jetë pothuajse 25 për qind më e lartë mesatarisht gjatë periudhës 2015-2020, sipas raportit, i cili thotë se kapaciteti total i energjisë së erës në det të hapur pritet të jetë shumë se i trefishuar deri në vitin 2026.

IEA thekson se rritja rekord e burimeve të rinovueshme pritet pavarësisht çmimeve të sotme të larta të mallrave dhe transportit.

Megjithatë, agjencia ndërkombëtare e energjisë paralajmëroi se kostoja e investimeve të energjisë së erës do të kthehet në nivelet që janë regjistruar për herë të fundit në 2015 ndërsa reduktimet trevjeçare të kostos për panele diellore do të fshihen nëse çmimet e mallrave mbeten të larta deri në fund të vitit të ardhshëm.

Adresimi i barrierave të tilla si marrja e lejeve dhe sfidat e integrimit në rrjet, çështjet e pranimit social, qasjet e politikave jokonsistente dhe shpërblimi i pamjaftueshëm mund të ndihmojë qeveritë të përshpejtojnë rritjen e burimeve të rinovueshme, tha IEA, duke shtuar se kostot e larta të financimit në vendet në zhvillim janë gjithashtu një pengesë e madhe, thuhet në raport.

Nxitja mesatare vjetore e kapaciteteve të rinovueshme është 25 për qind më e lartë në periudhën deri në vitin 2026 në rastin e përshpejtuar të raportit krahasuar me parashikimin e skenarit të shembullit kryesor.

Në rastin e përshpejtuar të raportit, i cili supozon se disa nga këto pengesa janë kapërcyer, shtimet mesatare vjetore të kapaciteteve të rinovueshme janë për një të katërtën më të larta në periudhën deri në vitin 2026 sesa parashikohet në rastin kryesor.

“Megjithatë, edhe me këtë instalim të shpejtë do të jemi ende shumë larg asaj që nevojitej në një rrugë globale drejt emetimeve zero deri në mes të shekullit, gjë që do të kërkonte shtesa të kapacitetit të energjisë së rinovueshme gjatë periudhës 2021-2026 për të dyfishuar mesatarisht shkallën e çështjes kryesore të raportit”, thuhet në raport./AA/Motilokal.com