21 Maj - Dita Ndërkombëtare e Çajit

21 Maj - Dita Ndërkombëtare e Çajit

Çaji është një pije e bërë nga bima Camellia sinesis. Çaji është pija më e konsumuar në botë, pas ujit. Besohet se çaji e ka origjinën në Indinë Verilindore, Mianmarin Verior dhe Kinën Jugperëndimore, por vendi i saktë ku u rrit për herë të parë bima nuk dihet. Çaji ka qenë me ne për një kohë të gjatë. Ka dëshmi se çaji është konsumuar në Kinë 5000 vjet më parë.

Prodhimi dhe përpunimi i çajit përbën burimin kryesor të jetesës për miliona familje në vendet në zhvillim dhe është mjeti kryesor i jetesës për miliona familje të varfra, të cilat jetojnë në një sërë vendesh më pak të zhvilluara.

Industria e çajit është burimi kryesor i të ardhurave dhe të ardhurave nga eksporti për disa nga vendet më të varfra, si sektor intensiv i punës, ofron vende pune, veçanërisht në zonat e largëta, të pafavorizuara ekonomikisht. Çaji mund të luajë një rol të rëndësishëm në zhvillimin rural, reduktimin e varfërisë dhe sigurinë ushqimore në vendet në zhvillim, duke qenë një nga kulturat më të rëndësishme të parave.

Konsumimi i çajit mund të sjellë përfitime shëndetësore dhe mirëqenie për shkak të efekteve anti-inflamatore, antioksiduese dhe humbje peshe të pijeve. Çaji gjithashtu ka një rëndësi kulturore në shumë shoqëri.

Dita Ndërkombëtare e Çajit

Duke ritheksuar thirrjen e Grupit Ndërqeveritar për Çajin për të drejtuar përpjekjet më të mëdha drejt zgjerimit të kërkesës, veçanërisht në vendet prodhuese të çajit, ku konsumi për frymë është relativisht i ulët dhe duke mbështetur përpjekjet për të adresuar rënien e konsumit për frymë në vendet tradicionale importuese, Asambleja e Përgjithshme vendosi të caktojë 21 majin si Ditën Ndërkombëtare të Çajit.

Dita do të promovojë dhe nxisë veprime kolektive për të zbatuar aktivitete në favor të prodhimit dhe konsumit të qëndrueshëm të çajit, që do të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e tij në luftën kundër urisë dhe varfërisë.

Prodhimi i çajit dhe Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm

Prodhimi dhe përpunimi i çajit kontribuon në uljen e varfërisë ekstreme (Qëllimi 1), luftën kundër urisë (Qëllimi 2), fuqizimi i grave (Qëllimi 5) dhe përdorimi i qëndrueshëm i ekosistemeve tokësore (Qëllimi 15).

Për më tepër, ekziston një nevojë urgjente për të rritur ndërgjegjësimin e publikut për rëndësinë e çajit për zhvillimin rural dhe jetesën e qëndrueshme dhe për të përmirësuar zinxhirin e vlerës së çajit për të kontribuar në Axhendën 2030 për Zhvillim të Qëndrueshëm.

Çaji dhe ndryshimi i klimës

Prodhimi i çajit është shumë i ndjeshëm ndaj ndryshimeve në kushtet e rritjes. Çaji mund të prodhohet vetëm në kushte agro-ekologjike të përcaktuara ngushtë, për rrjedhojë, në një numër shumë të kufizuar vendesh, shumë prej të cilave do të ndikohen shumë nga ndryshimet klimatike.

Ndryshimet në temperatura dhe modelet e reshjeve, me më shumë përmbytje dhe thatësira, po ndikojnë tashmë në rendimentet, cilësinë dhe çmimet e produkteve të çajit, duke ulur të ardhurat dhe duke kërcënuar jetesën rurale. Këto ndryshime klimatike pritet të intensifikohen, duke kërkuar masa urgjente përshtatjeje. Paralelisht, ekziston një njohje në rritje e nevojës për të kontribuar në zbutjen e ndryshimeve klimatike, duke reduktuar emetimet e karbonit nga prodhimi dhe përpunimi i çajit.

Prandaj, vendet prodhuese të çajit duhet të integrojnë sfidat e ndryshimeve klimatike, si në frontin e përshtatjes ashtu edhe në atë të zbutjes, në strategjitë e tyre kombëtare të zhvillimit të çajit.

/Motilokal.com