OBSH paralajmëron: Bota duhet të përgatitet për një sëmundje më vdekjeprurëse se COVID-19

OBSH paralajmëron: Bota duhet të përgatitet për një sëmundje më vdekjeprurëse se COVID-19

Përgatituni për një sëmundje edhe më vdekjeprurëse se COVID-19, ka paralajmëruar kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).

Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus u kërkoi vendeve të kryejnë reformat e nevojshme për t'u përgatitur për pandeminë e ardhshme gjatë asamblesë vjetore të Kombeve të Bashkuara në Gjenevë.

Në nivel global, ka pasur pothuajse shtatë milionë vdekje të shkaktuara nga sëmundja, e cila ende po merr jetë çdo ditë pasi shkalla e vaksinimit ka rënë.

Ai këmbënguli se COVID është ende një kërcënim, por jo i vetmi që bota mund të duhet të përballet.

Pavarësisht ditëve më të errëta të pandemisë të konsideruara të mbaruara, dr. Ghebreyesus tha se sëmundja e ardhshme do të 'trokas'.

Pas përfundimit të statusit të urgjencës globale për COVID-19, ai theksoi: "Ne nuk mund ta ndalim këtë gjë në rrugë”.

“Nëse ne nuk bëjmë ndryshimet që duhen bërë, atëherë kush do t'i bëjë? Dhe nëse nuk i bëjmë tani, atëherë kur?

"Kur të trokasë pandemia e ardhshme dhe do të ndodhë, ne duhet të jemi gati të përgjigjemi me vendosmëri, kolektivisht dhe në mënyrë të barabartë."

Asambleja vjetore 10-ditore Botërore e Shëndetit, e cila përkon me 75-vjetorin e OBSH-së, është vendosur të trajtojë sfidat globale të shëndetit, duke përfshirë pandemitë e ardhshme, çrrënjosjen e poliomielitit dhe hapat për të lehtësuar urgjencën shëndetësore të Ukrainës të shkaktuar nga lufta.

194 shtetet anëtare të OBSH-së tani po hartojnë një traktat pandemik, i cili do të miratohet në asamblenë e vitit të ardhshëm.

“Një angazhim nga kjo gjeneratë (për një marrëveshje pandemike) është i rëndësishëm, sepse është kjo gjeneratë që përjetoi sa i tmerrshëm mund të ishte një virus i vogël”, shtoi Ghebreyesus.

Në të njëjtin takim, vendet miratuan një buxhet prej 6.83 miliardë dollarësh për 2024-2025, një vendim që testoi angazhimet kombëtare për rregullimin e modelit të financimit, i cili shihej si shumë i vogël dhe tepër i varur nga donatorët.

Buxheti përfshin një rritje prej 20% të tarifave të detyrueshme të shteteve anëtare.

/Motilokal.com