Është gjetur një tjetër gjirafë e rrallë pa njolla - e para që është parë ndonjëherë në natyrë/ FOTO

Është gjetur një tjetër gjirafë e rrallë pa njolla - e para që është parë ndonjëherë në natyrë/ FOTO

Vetëm disa javë pasi lindi një gjirafë në një kopsht zoologjik në SHBA, pa pikat e saj karakteristike, një tjetër viç pa njolla është parë dhe fotografuar për herë të parë në natyrë.

Kjo gjirafë u pa në Mount Etjo Safari Lodge, një rezervat privat lojërash në Namibinë qendrore. Udhërrëfyesi turistik Eckart Demasius pa dhe fotografoi viçin në ngjyrë kafe të fortë gjatë një vozitjeje në një rezervat prej rreth 90,000 hektarësh, sipas Fondacionit për Ruajtjen e Gjirafave.

Sara Ferguson, një veterinere e kafshëve të egra dhe koordinatore e shëndetit të ruajtjes në fondacion, thotë se dy pamjet e fundit pa njolla janë një rastësi e pastër dhe se nuk ka të dhëna që sugjerojnë se kjo po ndodh më shpesh sesa në të kaluarën.

Ky zbulim është vetëm një shembull tjetër i "mënyrës së çuditshme të funksionimit të botës", thotë ajo, duke shtuar se "është kaq e mahnitur dhe e kënaqur që ka shumë më tepër për të mësuar dhe zbuluar rreth gjirafës".

Anomalitë gjenetike

Gjirafa pa njolla e lindur në kopshtin zoologjik Brights në Limestone, Tennessee, në fillim të kësaj vere u emërua së fundmi Kipekee, që do të thotë "unike" në suahilisht.

Para këtyre lindjeve të fundit, një gjirafë me ngjyrë kafe është parë për herë të fundit në një kopsht zoologjik të Tokios në vitin 1972.

Shkencëtarët, duke përfshirë Ferguson, besojnë se ngjyra e ngurtë është e mundshme për shkak të një ose më shumë mutacioneve gjenetike që ende nuk janë identifikuar.

Disa aspekte të njollave të gjirafës kalohen nga nëna te viçi, sipas një studimi të vitit 2018 në revistën PeerJ dhe njollat më të mëdha dhe më të rrumbullakëta duket se lidhen me normat më të larta të mbijetesës për gjirafat më të reja, por arsyet për këtë mbeten të paqarta.

Derek Lee, një profesor i biologjisë në Universitetin e Penn State dhe një bashkautor në studimin PeerJ, thotë se teknikisht këta dy shembuj të fundit nuk janë kafshë pa njolla, por në vend të kësaj "gjirafa me një pikë".

Është e pamundur të thuhet se çfarë do të thotë kjo anomali gjenetike për shëndetin e kafshës, thotë ai, por nuk ka asnjë provë që ndryshimi i ngjyrës e vë kafshën në disavantazh.

"Ne kemi një madhësi të mostrës këtu prej një, kështu që koha do të tregojë se çfarë ndodh."

/Motilokal.com